СРЕЋАН ВАСКРС !

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Православне цркве славе данас Васкрсење Исуса Христа, хришћански празник над празницима, који је основа новозаветне проповеди и вере у спасење. Прослава Baскрса почела је поноћним богослужењима у свим црквама, а потом свечаним јутарњим литургијама на којима се уз молитву и читање јеванђеља објављује највећа радост хришћанског свијета. У свим храмовима Српске православне цркве после литургије чита се посланица патријарха Павла и свих архијереја који се традиционално поводом Васкрса обраћају свештенству, монаштву и вјерном народу...

У овогодисњој васкршњој посланици, патријарх Павле и архијереји су позвали су да се радом и честитим живљењем заслужи и сачува пред Богом Косово и Метохија и допринесе спасу тамошњег српског народа. Српска православна црква у васкршње дане радости и „божанске милости према свима” посебно се сећа људске неправде и насиља моћника над Косовом и Метохијом, над Србијом и целокупним српским народом, наведено је у посланици.

Прослава Ускрса почела је поночним литургијама и у свим београдским православним храмовима. У Спомен-храму Светог Саве на Врачару свету архијерејску литургију је предводио Атанасије хвостански, викарни епископ патријарха Павла. Васкршњој литургији претходила је молитва у малој цркви Светог Саве, литија до Спомен-храма и тропар пред затвореним вратима која су се отворила тачно у поноћ када се објављује час Васкрсења Христовог.

Председник Србије Борис Тадић је у манастиру Високи Дечани присуствовао поноћној ускршњој литургији. Поноћној литургији у минастиру Високи Дечани присуствовао је и министар за Косово Метохију Слободан Самарџић. Председник Тадић изјавио је синоћ у манастиру Високи Дечани да Србија, као држава, има обавезу да и у годинама које долазе буде посвећена свом народу и светињама на Косову и Метохији.

„Долазим да се поклоним моштима светог краља Стефана Дечанског, али и истовремено да сусретнем људе који живе на овим просторима у изолацији и тешким мукама”, рекао је Тадић уочи почетка ускршње литургије, којој су, осим братства манастира, присуствовали и Срби из енклава на Косову и Метохији. Председник Владе Србије Војислав Коштуница присуствовао је у цркви светог Ђорђа на Опленцу, код Тополе, васкршњем јутрењу. Јутрењу, после којег је служена васкршња литургија, присуствовали су и министар за инфраструктуру и лидер Нове Србије Велимир Илић, академик Матија Бећковић, шеф Безбедносно-информативне агенције Раде Булатовић и директор Завода за уџбенике проф. др Радош Љушић. 

Komentarišite vijest