Љепота духовне пјесме

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
ДЈЕЧИЈИ црквени хор "Свети Сава" из Билеће постоји већ седам година, а за то вријеме његови чланови наступали су широм Епархије захумско-херцеговачке и приморске, приликом литургија, црквених и других свечаности...

Хор воде вјероучитељи Срђан Милошевић и Вања Шуловић, а у њему пјевају углавном ученици билећких основних школа.

Дјеца су у цијелој Херцеговини побрала симпатије, не само због пјесама које изводе, него и својом укупном појавом и смјерношћу, чему их такође уче хоровође и свештеници.

Хор, који дјелује при храму Светога Саве у Билећи, тренутно има 23 члана. Најмлађи међу њима је Димитрије Самарџић, који има само пет година и још је у вртићу.

Истовремено су Марија Вукоје, Николина Радојичић, Вања Биберџић и Бојана Граховац чланице хора од првог дана његовог оснивања и данас су већ ученице завршних разреда основне школе.

Својим бисерним гласовима дјеца, посебном љепотом, интерпретирају духовне пјесме и традиционалне завичајне мелодије.

- Хор је основан уз благослов владике захумско-херцеговачког и приморског Григорија и он је нека врста наставка предмета вјеронауке који се изучава у школи. Почели смо рад са намјером да хор прати литургије и друга богослужења, јер је логично да хор има сваки саборни храм, али смо у међувремену проширили свој репертоар, па дјеца пјевају и разне друге пјесме. Имамо доста пјесама са косовским напјевом и управо се оне, како ми се чини, најрадије слушају и прихватају, а наравно и оне завичајне - каже вођа хора Срђан Милошевић.

Наводи да су дјеца, пјевајући у хору, не само завољела духовне пјесме, него и пришла још ближе цркви.

Недавно је хор био организатор изложбе умјетничких фотографија "Слике из Свете земље", чији је аутор Билећанин Миодраг Љумо Хрњез. Фотографије су настале приликом његовог путовања у Свету земљу.

Многи, сасвим озбиљно, дјецу која пјевају у хору зову "билећки славуји" јер их својим гласовима подсјећају на ту птицу. A о "билећким славујима" још има да се чује.

Шћепан AЛЕКСИЋ

Komentarišite vijest