Дјечак са гласом славуја

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Ивана Вучковића, деветогодишњег одличног ученика трећег разреда Основне школе "Петар Други Петровић Његош" у Билећи, у граду гдје живи, однедавно сви знају. И сви му се ових дана радо јављају на улици и свуда гдје стигне.

За све су "криви" телевизија и Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме "Бања Лука 2008", на коме је недавно добио прву награду публике за пјесму "Моја прва љубав". По повратку са фестивала цијела школа је устала на ноге да дочека Ивана. A све донедавно није могао ни да сања да се тако нешто уопште може и догодити...

Да све буде занимљивије Ивану је Ђурђевдански фестивал у Бањој Луци уједно био и први јавни наступ уопште. A на првом наступу код музички изузетно надареног дјечака трема и све што иде уз њу, док се чека излазак на сцену, нису изостали.

- Нестало је треме кад сам изашао и почео да пјевам. Aли најбоље је било кад сам стигао у Билећу. Сви су ми честитали, а у школи је било најљепше. Изгрлили су ме сви  и изљубили, почев од учитељице Јелене Бошњак, па до директора Милана Илића и другова. Другови су ми поклонили једног великог мецу, а школа ме наградила са 200 марака -  казује, сав пресрећан, Иван.

Aли има прича и о томе како је све почело и откуда дјечак из једнога малога мјеста, у коме чак нема ни музичке школе, на Ђурђевданском фестивалу. Ту причу најбоље зна отац Ненад.

- Одавно смо запазили да је Иван талентован за музику, али није нам било ни на крај памети да га пријавимо за Ђурђевдански фестивал. Међутим, наставница музичког у његовој школи, Тања Дедић, упорно је инсистирала на томе, па смо је послушали. Кад је прошао на аудицији услиједила је сарадња са познатим требињским музичарем Божидаром - Бобом Вучуром, који је аутор композиције "Моја прва љубав", за коју је текст написао Ранко Слијепчевић -  истиче отац Ненад.

Након што је у Бањој Луци на Ђурђевданском фестивалу, својим првим наступом, пробио лед, пред Иваном почињу да се отварају музичка врата.

Већ је добио позив и учествоваће у програму који припремају ученици билећке Основне школе "Свети Сава" за дан школе, па му и у тој школској установи спремају срдачан дочек.

Иван ће, учествовати и на требињском фестивалу дјечије пјесме "Звон звонке пјесме".

Успут вели да се, послије свега, није уобразио и да је у школи, у билећком насељу Грабовице гдје живи и у селу Богдашићи, око десет километара од тога града, одакле потичу Вучковићи и гдје радо иду, исти онакав какав је и прије био.

 

Умјетнички ген

Иванов отац Ненад такође свира и пјева, тако да је у Билећи, Требињу и цијелој источној Херцеговини познат музичар. Мајка Далиборка је сликар аматер и слика колико јој то вријеме и могућности дозволе, па је Иван имао од кога да наслиједи умјетнички ген. Умије лијепо да пјева и Иванова млађа сестра Маја, која је тек први разред.

 

Datum: 01.06.2008 23:00
Autor: Шћепан AЛЕКСИЋ

Komentarišite vijest