Петиција против заобилазнице

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

БИЛЕЋA - Укупно 155 власника приватних предузећа и радњи из Билеће потписали су петицију против изградње путне заобилазнице око тог града, а упутили су је Народној скупштини и Влади Републике Српске и општини Билећа.

Они тврде да је изградња путне заобилазнице око Билеће, за коју је Влада Републике Српске већ одобрила 300.000 марака за рјешавање имовинско-правних односа, потпуно неоправдана и да ће том сиромашном мјесту донијети још веће сиромаштво...


У петицији се наводи да је Билећа међу најнеразвијенијим општинама у Српској, са уништеном пријератном индустријском производњом и ниским степеном развоја предузетничке дјелатности, те да је приватно предузетништво скоро искључиво из области трговине, угоститељства, пољопривреде и осталих услужних дјелатности.

Према мишљењу потписника петиције, заобилазница, која би била удаљена око два километра од центра града, само би донијела невоље и створила изузетно неповољне услове за пословање. Сматра се, наиме, да би промет тих фирми знатно опао, јер бројни путници, на путу према морској обали, више не би навраћали у Билећу.


- Прије скоро 40 година, када је грађен пут Билећа - Гацко, Билећа је добила своју заобилазницу, која задовољава обим и фреквенцију друмског саобраћаја, чак и да је пет пута већи од постојећег, а за њу је везан цјелокупни привредни и друштвени живот града, који би, изградњом још једне заобилазнице, био доведен у питање. Осим тога, изградњом аутопута "5Ц" и пута Хоргош - Пожега - Црногорско приморје процјењује се да би се фреквенција саобраћаја на путу Вишеград - Требиње смањила за око 40 одсто, што иде у прилог тврдњи о нерентабилности изградње заобилазнице око Билеће - истиче се у петицији.


Билећки привредници поручују да не сумњају у добре намјере Владе Републике Српске да уложи средства у развој те општине, али истовремено сматрају да би много боље било ако би се та средства усмјерила у локалну инфраструктуру, првенствено изградњу локалних путева, чиме би се подстакао развој првенствено пољопривреде као стратешке привредне гране. 


Одборници на потезу
Предсједник Скупштине општине Билећа Радослав Радмиловић истакао је да је у овом тренутку тешко процијенити шта би за Билећу значила изградња заобилазнице.


- О петицији ће се расправљати на првој наредној сједници општинског парламента. Сматраћемо да је најбоље оно рјешење које подрже одборници Скупштине општине и према њему ћемо се усмјеравати. Углавном, ми смо, настојећи да се заобилазница што прије изгради, мислили да чинимо добро Билећи, а тиме и њеној привреди. Сматрали смо да ће то допринијети њеном развоју и оживљавању њене привреде, али послије свега остаје да се види шта је најбоље рјешење - истакао је Радмиловић.
 

Чубриловић: Ништа мимо воље грађана
Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић поводом петиције билећких приватних предузетника изјавио је да се у Билећи ништа неће градити мимо воље грађана.

Komentarišite vijest