Начелниче, избави нас из бараке

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Родитељи погинулог српског борца Радомира Покрајчића, Љубан и Ђурђа Покрајчић, јуче су од начелника Билеће Миладина Самарџића затражили да им помогне да добију стан и тако се избаве из трошне и потпуно пропале бараке у билећком насељу Златиште, гдје живе пуних осам година.

Њих двоје су најавили да ће, ако треба, ступити и у штрајк глађу, не помогне ли им се да ријеше свој стамбени проблем, јер им је, како кажу, досадило да живе у 20 квадратних метара бараке, у којој су пропали подови, а мишеви по њој јуре на све стране...

Њих двоје имају укупно 156 година живота, а уз то Љубан је и тежак инвалид, веома слабо покретан јер је, још у раном дјетињству, оболио од дјечије парализе.

- Ми смо из села Прењ између Стоца и Чапљине, одакле смо протјерани у мају 1992. године, а у јуну исте године погинуо нам је и син Радомир, тада двадесетчетворогодишњи младић. Жалили смо се на све стране на немогуће услове у којима живимо, па нам је, почетком ове године, обећано да ће наш стамбени проблем бити ријешен за мјесец-два. Од тога, међутим, ништа - кроз сузе говори Љубан.

Када су их, прије осам година, службеници канцеларије Министарства за избјегла и расељена лица довели у бараку и ту смјестили, присјећа се Љубан, рекли су да ће ту да остану само неколико мјесеци, док им се не нађе нешто боље.

- Прича и обећања се сада понављају, а нама не остаје ништа друго него да скочимо у оближње Билећко језеро - наводи Љубан.

Љубан и Ђурђа истичу да их, када се жале и траже стан, стално питају зашто не иду сину Данилу у село Прењ, који се вратио на породично имање. Питају се како тамо да иду кад им је љекарска помоћ стално потребна, а осим тога имају ваљда и њих двоје остарјелих и изнемоглих, право да живе у Републици Српској за коју је њихов син дао живот.

Начелник општине Билећа Миладин Самарџић истиче да је расписан конкурс исачињена ранг-листа за додјелу пет станова породицама погинулих бораца и да су Покрајчићи међу тих пет породица.

Проблем је, међутим, у томе што у свих тих пет станова већ неко живи. Ријеч је о општинским становима, намијењеним за додјелу породицама погинулих бораца, али избјеглим и расељеним лицима која ту живе потребно је најприје обезбиједити друго одговарајуће стамбено рјешење.

- Требало би да почне и изградња стамбене зграде, од укупно 12 станова намијењених управо борачкој популацији. Зграда ће се правити у насељу Златиште и за њу општина треба да обезбиједи инфраструктуру, а Влада Републике Српске сносиће остале трошкове градње. Aко све буде текло онако како је планирано током наредног мјесеца требало би да буде одабран извођач радова - истакао је начелник Самарџић.

Komentarišite vijest