Жеља дуга стотину година

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
На Вучјем Долу изнад Билеће закопани су темељи будуће цркве Светог Aнтиногена, која ће се налазити на црногорској територији, али уз саму границу са Републиком Српском, а биће изграђена у спомен на Херцеговце и Црногорце из чувене Вучедолске битке 15. јула 1876. године.

Црква се гради уз благослов епископа будимско-никшићког Јоаникија и захумско-херцеговачког и приморског Григорија, а како је најављено, темељи ће јој бити освештани 29. јула ове године....

 

Предсједник одбора за изградњу цркве Неђо (Лазарев) Комненић, који је родом из оближњег црногорског села Пилатовци и до посљедњег рата је живио у Сарајеву, а од тада у Београду, добро је проучио историју Вучедолске битке и свега што се дешавало послије у вези с њом.

- Битка на Вучјем Долу једна је од најсјајнијих и највећих српских побједа над Турцима уопште. То је уједно и највећа битка у оквиру велике буне против Турака 1875-1878. године, а у њој је учествовало 16 херцеговачких и 14 црногорских батаљона, који су се борили против регуларних турских јединица - испричао је Комненић.

Он је додао да је црногорском и херцеговачком војском командовао књаз Никола Петровић, а битка се одиграла 15. јула 1876. године у пријеподневним часовима. Херцеговачке и црногорске јединице су се повлачиле, али је то био само привидан вјешти маневар. У бици је погинуо тачно 71 Херцеговац и Црногорац, док су Турци имали близу 4.000 страдалих војника и официра.

Олтар на крвавом камену

Они који су имали прилику да виде пројекат и макету будуће цркве на Вучјем Долу веле да је по свему видљиво да ће све бити баш као у пјесми која каже "Олтар прави на камен крвави". Нека и будућа црква означава докле је туђинска турска нога стигла и гдје је стала. Народ тих крајева не заборавља да послије битке на Вучјем Долу Турцима више није било остајања у БиХ, што је и њима самима вјероватно било јасно, па су је брже-боље продали и издали Бечу, ко ће све знати за коју и какву врсту услуге.

Komentarišite vijest