Zavičajni muzej osuđen na propast

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Zgrada nekadašnjeg Zavičajnog muzeja u Bileći već 15 godina osuđen je na propadanje i pustošenje, nekada značajna muzeološka ustanova sa vrijednom postavkom uništena je u požaru 1993. godine još nema konkretnih naznaka da bi njen rad mogao da bude obnovljen.

Umjesto arhivske građe, eksponata, dokumentacije i knjiga koje su nekada činili postavku Zavičajnog muzeja u Bileći danas se u spaljenoj i opustošenoj zgradi odmaraju krave. Zavičajni muzej u Bileći je osnovan još 1963. godine, istina u drugoj zgradi a na ovoj lokaciji radio je sve od 1967 do 1993. godine...

Ovaj muzej je reigstrovan kao Zavičajni muzej, imao je namjeru da preraste u jednu zbilja naučnu instituciju u kojoj bi se prikupljali, pohranjivali i publikovali različiti materijali i dokumenti iz različitih perioda ljudske istorije na prostoru bilećke opštine. Muzej je sa svim cjelokupnim inventarom etnografskim, arheološkim i istorijskim, osim nešto malo arhive što je bila na obradi nestao u plamenu, zapaljen je 1993 od nekog bolesnog piromana - kaže bivši direktor Zemaljskog muzeja Čedomir Zeno Popović.

Svojevremeno je postojala i namjera čuvenog naučnika i akademika porijeklom iz bilećkog kraja dr. Vladimira Dedijera da ovdje bude smješten jedan arhiv i odjeljenje Raselovog suda, političke razmjerice u to vrijeme sedamdesetih onemogućile su ostvarenje tih planova.
Odavno postoji ideja da se makar u nekoj formi obnovi rad muzeja, a među najaktivnijima zagovornicima obnove je Lazar Dedijer, koji kaže da se je obratio za pomoć američkoj i slovenačkoj ambasadi.


U opštini kažu da još nepostoje definitivna rješenja za devastiranu zgradu muzeja. Kad se bude radio regulacioni plan usvajanjem nekom od narednih skupština tu će biti riješena sudbina muzeja, dali će to biti ponovo muzej ili će to biti neki ugostiteljsko turstički objekat zavisi od uklapanja u regulacioni plan - kaže načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Milivoje Radovanović .

Možda zgrada zavičajnog muzeja nema više svoju prvobitnu funkciju, ali ovakva kakva je može da posluži, ako ništa drugo onda kao spomenik ljudskoj gluposti.

Komentarišite vijest