Slavnim precima u čast

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Na Vučjem Dolu iznad Bileće juče su osveštani temelji buduće crkve Svetog Antinogena, na teritoriji Crne Gore, uz samu granicu sa Republikom Srpskom. Crkva se gradi u spomen na junake Hercegovce i Crnogorce iz čuvene Vučedolske bitke protiv Turaka 15. jula 1876. godine.

Čin osveštanja temelja služili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika budimsko-nikšićki Joanikije i zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovačkki i primorski Atanasije...

U čuvenoj bici na Vučjem Dolu učestvovalo je 16 hercegovačkih i 14 crnogorskih bataljona, a njima je komandovao crnogorski knjaz Nikola Petrović. U bici je poginuo 71 Hercegovac i Crnogorac, dok su Turci imali blizu 4.000 poginulih oficira i vojnika, pa se računa da je to jedna od najsjajnijih srpskih pobjeda uopšte u oslobodilačkim ratovima, koje su vodili u 19. i 20. vijeku.

Crnogorci i Hercegovci, poneseni sjajnom pobjedom, odmah po završetku bitke, želeći da se oduže svojim junacima, počeli su da pominju izgradnju crkve. Zvanična odluka o izgradnji crkve na Vučjem Dolu uslijedila je 1910. godine, kada je crnogorski kralj Nikola stigao i u te krajeve. Ali, tada su uslijedili balkanski, pa Prvi svjetski rat i ideja se nije ostvarila.

Unuk kralja Nikole, kralj Aleksandar Karađorđević želio je da realizuje djedovu namjeru, ali je u novostvorenoj državi stigla nesloga i drugi problemi, pa potom kraljevo ubistvo i od svega nije ostalo ništa. Potom je stigao i Drugi svjetski rat, pa oslobođenje kada je ponovo počela da se pominje realizacija ideje o izgradnji crkve na Vučjem Dolu.

Sve je, međutim, presječeno stavom Centralnog komiteta SKJ Bosne i Hercegovine u Sarajevu da bi to narušilo “nerazrušivo bratstvo i jedinstvo”. Konačno odluka o izgradnji donesena je naših dana, a crkva će se graditi od hercegovačkog kamena. Projektant crkve je poznati arhitekta iz Beograda Peđa Ristić.

Komentarišite vijest