Zatražen pritvor za sedmoricu uhapšenih u akciji razbijanja narko mafije

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

TREBINjE - Poslije saslušanja u Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske tokom jučerašnjeg dana je zatražen pritvor za sedam uhapšenih koji se sumnjiče kao zločinačko udruženje krijumčarenje, promet droge i terorizam.

- Predložen je pritvor za uhapšene u Trebinju Nikolu i Ristu Šarabu, Dragana Savovića, Dragana Jelića, Kostu Šekarića i Jovu Šiškovića i za Nedeljka Dodiga iz Međugorja...

Odluku o pritvoru donijeće sudija za prethodni postupak Posebnog odjeljenja u Okružnom sudu Banja Luka - izjavila je portparol Specijalnog tužilaštva Dragica Tojagić i dodala da je u toku saslušanje dvojice privrednih i za njih još nije poznato hoće li biti traženo pritvaranje.

U Banju Luku preksinoć, uz jake mjere obezbjeđenja, privedeno je ukupno 16 osoba.

- Osim pomenutih to su Nemanja Ćećez iz Gacka, Aleksandar Popovac, Predrag Rađen, Borislav Tasovac, Rade Šušić, svi iz Trebinja, i sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona Adis i Jasmin Burić, Tomislav i Pero Vasilj - navela je Tojagićeva.

Iz Suda BiH juče je saopšteno da je pritvor određen Radenku Pejoviću iz Foče, inače pripadniku Specijalne policije MUP-a FBiH, a svi se terete za organizovani kriminal neovlašćeni promet droge.

Preostalih 11 osumnjičenih iz takozvane “bilećke grupe”, među kojima je i banjolučki advokat Marica Ćulum, juče su saslušani u Sudu BiH kako bi bilo odlučeno o prijedlogu Tužilaštva BiH za njihovo pritvaranje.

- Odluka će, kako je saopštio sudija, biti donijeta danas, a u zakonskom roku to mora biti do 15 časova - rekao je advokat Mirko Dabić koji brani Ćulumovu.

Osim Pejovića i Ćulumove, u Sarajevu su saslušani Bilećani Željko Ilić Kosijer, Nikola i Radivoje Glušac, Miodrag Ateljević, Boris Samaryić, Ilija Bjeletić, Boris Skočajić, Zoran Bajčetić, Goran i Ranko Svorcan, Borislav Kovačević, Miljan i Mirjana Vujović, Banjolučanin Jelenko Knežević, Milan Popović iz Višegrada, Daliborka Lučić iz Istočne Iliye, iz Stoca Mile Čoko, Zdravko Jurković i Ante Prce, te Zeničani Sabro Ramić i Andreas Kogoj.

Na vanrednoj pres-konferenciji koju su juče u Trebinju držali direktor MUP-a RS Uroš Pena i načelnik CJB Trebinje Goran Zubac rečeno je da je akcija hapšenja bila smišljena i planska, pod šifrovanim nazivom “Operacija Leotar”, čiji su nosioci i direktni izvršioci Odjeljenje za droge MUP-a RS i CJB Trebinje.

Oduzeta droga

U četiri akcije policije oduzeto je preko 60 kilograma marihuane, 635 grama kokaina i izvjesne količine hašiša, kao i veća količina oružja, municije i eksplozivnih sredstava, koje su odmah poslate na vještačenje.

U 99 pretresa je lišeno slobode 56 lica sa područja cijele države. Za devet lica koja nisu bila na adresi stanovanja, kako je objasnio Zubac, biće raspisana potjernica.

Poruka

Dabić je potvrdio da se Marici Ćulum na teret stavlja posredovanje koje je proizašlo iz “šifrovane poruke” koju je navodno prenijela saradniku svog branjenika Željka Ilića Kosijera.

GLAS SRPSKE

Komentarišite vijest