Драго Вучић из Билеће насликао легенду о затрпаној цркви

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Сликар Драго Вучић из Билеће на саборовању умјетника у Вишеграду насликао је стару цркву у херцеговачком кршу у Фатничком пољу. И испричао легенду везану за њу и још двије православне светиње.

- Легенда која кола народом каже да су се три богате сестре    одлучиле да изграде три истовјетне цркве на три мјеста...

Једну у Фатничком пољу, другу у селу Кути, а трећу изнад Трусине. Пошто су имале доста блага, а турска војска је надирала на њихов крај, у једну цркву постави ћуп са драгоцјеностима и затрпају је камењем како се не би видјела и пронашла - почиње Вучић причу.

У усменом предању даље стоји да су тада изрекле ријечи пророчанства да ће се црква и благо открити у оно вријеме кад килограм меса буде вриједио колико килограм злата.

- Тада ће се, говори се у предању, моћи отклонити камење и открити црква и оно што се у њој налази. Свештенство или монаштво сваке године око Илиндана на тој гомили камења служи свету литургију - додаје Вучић.

Многи су, без благослова монаштва, покушавали да склоне камене громаде и ситно камење и домогну се блага сакривеног у закопаној цркви али би тада дунуо јак вјетар или бура тако да су копачи морали брзо да побјегну.

- Покушавали су то и свештеници мислећи да је дошло вријеме да се открије црква испод камена. Једне прилике довезли су и багер али кад је моћна машина стигла на то мјесто није могла ни метра напријед да се покрене већ да се креће само у рикверц - прича сликар Вучић.

Причају да је једном на каменој громади сједио стари калуђер а неки обијесни момци су с друге стране покушали да помакну камење и дођу до црквеног крова. Вјетар је тада изненада дунуо да се и остарјели монах једва спасио да га не помете са камења.

Три сестре, три цркве

Све три цркве, које су градиле три сестре налазе се у Захумско-херцеговачкој епархији. Сликар Вучић сматра де ће ускоро да се испуни пророчанство и да килограм меса буде цијењен колико килограм злата јер "ниједна власт не стимулише сељака за пољопривредну производњу".

Komentarišite vijest