Vatrena stihija najkritičnija oko Bileće

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Istočnom Hercegovinom nastavljaju da bjesne šumski požari, a u petak je najkritičnije bilo na području bilećke opštine, gdje su još uvijek aktivna tri šumska požara.

U međuvremenu bilećki vatrogasci i šumari uspjeli su da ugase šumski požar kod sela Orah na obali Bilećkog jezera. Gori, međutim i dalje na lokalitetu Bukov vrh, između sela Granica, Šobadine, Bodenik, Zvijerina i Krstače. Vatrena stihija guta visoku bjelogoričnu šumu i rjeđe četinare, a štete će biti ogromne...

- Sredstvima kojima raspolažemo ovaj požar je nemoguće ugasiti jer gori nad zemljom i pod zemljom. Na ovome području već puna tri mjeseca nije bilo ni kapi kiše, pa su se zapalili cijeli slojevi sasušenog lišća i trave debeli ponegdje i više od pola metra. Naše ekipe se prvenstveno trude da zaštite naseljena mjesta od paljevine u čemu za sada i uspijevamo - ističe komandir bilećkih vatrogasaca Radomir Radmilović.

Gori i u okolini bilećkog sela Brestice, gdje se u četvrtak popodne vatrena zavjesa bila spustila do prvih seoskih kuća, ali su vatrogasci uspjeli da lokalizuju tek požarni krak.

Treći požar je u trouglu između bilećkih sela Davidovići, Meka Gruda i Rioca, gdje gori nisko rastinje i visoka bjelogorična i crnogorična šuma. Požarna linija na tome području duža je od 10 kilometara, a zbog teško pristupačnog terena vatrogascima je nemoguće da ugase u potpunosti vatru.

Aktivan je i požar u rejonu planine Crvanj i sela Plužine u nevesinjskoj opštini, gdje gori već četiri dana u nepristupačnim terenima. Vatra je ponovo buknula i u rejonu ljubinjskog sela Žrvanj, gdje je bila u četvrtak lokalizovana.

Zalud čekali kišu

Hercegovački vatrogasci su se nadali da će ih od nevolje spasiti kiša, ali od nje nije bilo ništa jer su brzo nestali oblaci koji su se formirali u noći između četvrtka i petka i ponovo zasijalo sunce.

Komentarišite vijest