Prepiru se oko jezera

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Sve su prilike da će korišćenje akumulacije Bilećkog jezera izazvati napetost u regionu. Varnice su već izbile između Banjaluke i Sarajeva, koje traži od Savjeta ministara BiH da zabrani gradnju hidrocentrale Gornji horizonti a toj akumulaciji do odluke parlamenta, piše crnogorski Dan.

Beogradski Energoprojekt je crnogorskoj vladi predložio tri varijante izgradnje HE Boka na toj akumulaciji, a Hrvati planiraju da naprave Plat dva za potrebe dubrovačke regije. Pošto se radi o međunarodnom jezeru, Sarajevo najavljuje konsultacije sa Crnom Gorom na čijoj je teritoriji četvrtina akumulacije...


Član odbora direktora Elektroprivrede Vojin Đukanović izjavio je da se radi o bosanskim političkim razmiricama i da nema tehničke smetnje da se grade nove elektrane na bilećkoj akumulaciji.

- Izgradnja Gornjih horizonata ni na koji način neće smetati izgradnji bilo koje od predloženih varijanti HE Boka, već će samo pospješiti rad postojeće HE Trebišnica - ocijenio je Đukanović. Đukanovićev stav se poklapa sa stavom Vlade Srpske, koja je saopštila da projekat Gornji horizonti postoji već 35 godina i da vjeruje svojim stručnjacima koji tvrde da bi se ovim projektom nivelisala rijeka Bregava.

Bilećko jezero
- Zbog svih priča i problema koji prate ovaj projekat, Elektroprivreda RS je odlučila da ga još jednom sveobuhvatno sagleda - navela je Vlada RS.

Projekat Gornji horizonti, čija se vrijednost procjenjuje na 350 miliona eura i u čiju je realizaciju već uloženo 25 miliona, predviđa prevođenje okolnih voda u Bilećko jezero kako bi se napravila najveća akumulacija za proizvodnju struje u Evropi. Vlada Federacije BiH tvrdi da bi zbog gradnje Gornjih horizonata mogle presušiti pritoke Neretve. Poziva se na kritike energetičara i ekološke javnosti u Federaciji i Hrvatskoj, koji za razliku od stručnjaka iz Republike Srpske i Crne Gore smatraju da buduća akumulacija može imati "katastrofalne posljedice".

Tvrdnja da će Gornji horizonti opustošiti dolinu Neretve, zbog čega će more prodrijeti u deltu ove rijeke, dovedena je u pitanje dodatnim zahtjevom bosanskih entitetskih vlasti da u "eventualnom nastavku ovog projekta i u slučaju ponovnog izdavanja vodnih akata, obavezno treba uključiti institucije BiH i Hrvatske. U Ministarstvu energetike RS smatraju da ovakav zahtjev dokazuje da Federacija i Hrvatska zapravo traže svoj dio u podjeli kolača. Delegacija Evropske komisije već je reagovala na pritužbe iz Hrvatske i Federacije, naloživši arbitražu Savjeta ministara BiH.

Komšije ne plaćaju nadoknadu
Predstavnici ministarstava vodoprivrede Crne Gore, BiH i Hrvatske već godinu i po ne uspijevaju da se sastanu, kako bi dogovorili saradnju u gazdovanju međunarodnim vodama. Posljedica takvog odnosa državnih administracija je i što u opštinski budžet Nikšića i Vladinu kasu ne ulazi ni cent naknade od korištenja vode Bilećkog jezera. Šef crnogorske novoformirane Uprave za vode Zoran Janković juče se nije odazvao molbi novinara "Dana" da objasni kad će početi funkcionisati bilateralni sporazumi o gazdovanju vodama koje je Crna Gora potpisala sa BiH i Hrvatskom.

"Boka" u tri varijante
Energoprojekt je crnogorskoj vladi ponudio tri varijante izgradnje HE Boka. U sva tri slučaja predviđena je izgradnja podzemne HE u blizini Risna, za koju je potrebno prokopati tunel od jezera. Prva varijanta predviđa maksimalnu instalisanu snagu 345 megavata i godišnju proizvodnju 1,8 hiljada gigavatsati struje. Druge dvije varijante su sa 60 i 252 megavata i proizvodnjom od 298 miliona i 1,3 milijarde kilovatsati godišnje.

Komentarišite vijest