Aleksandar Kokotović vicešampion Evrope

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Aleksandar Kokotović je vicešampion Evrope za 2008.godinu u rješavanju šahovskih problema

U zadnje dvije sedmice Herceg Novi je bio centar Evrope za mlade šahiste.Igrano je 18. Evropsko prvenstvo za mlade i to u kategorijama:normalni šah,ubrzani šah,brzopotezni šah i rješavanje šahovskih problema...


Najprije,od 14. do 25.septembra igran je normalni šah,a među blizu 1000 takmičara,iz 44 države,učestvovalo je i 28 takmičara iz BiH,od toga 4 iz Bileće i to: Dajana Milićević,Milica Popadić i Aleksandar Kokotović,svi u konkurenciji do 14 godina,te Aleksandra Dragojević u konkurenciji do 18 godina.Što se tiče rezultata svi su ispunili plan,a to je da izbjegnu začelje tabele.Neki su osvojili prve rejting poene,a neki i nove.Posebno treba istaći uspjeh Aleksandra Kokotovića, koji je sa 4 osvojena poena bio ponajbolji  predstavnik BiH.Bolji od njega bio je samo Benjamin Hadžialić,u kategoriji do 10 godina, sa 4,5 osvojenih poena.Za dobar rezultat Aleksandar je nagrađen novim poenima i sada pored njegovog imena stoji,velikih 1967 rejting poena.
Nakon prvenstva u normalnom šaha igrano je prvenstvo u ubrzanom šahu,a trajalo je 2 dana, 25. i 26. septembra. Na tom takmičenju učestvovala je Nataša Sudžum u konkurenciji do 16 godina kao jedina predstavnica BiH i ostvarila plan,izbjegavanje začelje tabele.
Posljednji dan prvenstva,27. septembra, održano je takmičenje u brzopoteznom šahu i rješavanju šahovskih problema.Na oba takmičenja je učestvovao i Aleksandar Kokotović i to veoma uspješno.Među više od 50 takmičara Aleksandar je,u brzopoteznom šahu,sa 5 osvojenih poena podijelio 16. mjesto,a u rješavanju šahovskih problema bio još uspješniji.
Aleksandar je uz Dmitrija Danilenka iz Ukrajine bio jedini koji je riješio svih 9 zadataka,ali pošto je Ukrajinac bio brži njemu je pripala zlatna, a Aleksandru srebrna medalja i zvanje vicešampiona Evrope za 2008.godinu u rješavanju šahovskih problema.


Sve čestitke mladom Aleksandru Kokotoviću za postignute rezultate.

 

Komentarišite vijest