Milan Samardžić, samouki umjetnik

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 

Tridesetpetogodišnji Milan Samardžić iz Bileće za sebe kaže da je majstor za sve i svašta, jer se bavi i stolarijom, i bravarijom, a rezao je i čuveni bilećki kamen kojim je oblagao mnoge kuće u istočnoj Hercegovini, ali od svega najviše voli rezbarstvo.

avi se, kaže i duborezom radeći uglavnom ikone u drvetu, ali i mnoštvo suvenira, ukrasa, pa čak i gusle.

- Sve je počelo sasvim slučajno, kada sam gledajući druga kako radi slične stvari, pomislio da i ja to mogu. Probao sam da radim najprije kod njega a onda počeh i sam da "majstorišem". Doduše, u neke stvari me je prijatelj uputio, a nešto sam kasnije shvatio i sam - objašnjava Milan...

Ovaj samouki umjetnik je otkrio da ikone pravi od javora, oraha, lipe, a sve su na svoj način jednako lijepe.

Iako se za lipu kaže da je meko drvo, Milan ističe da je ona najteža za obradu.

- Drvo javora, od kojeg se tradicionalno izrađuju i narodni instrumenti, a naročito gusle je najbolji za obradu i zbog toga ga najviše koristim - rekao je Milan.

Za izradu rukotvorina, kojima će se svi diviti, upotrebljava orahovo drvo. Iako se veoma teško može obraditi, predmeti koje napravi od orahovog drveta su najljepši, pa zato Milan ne žali truda.

- Iako je orah možda najtrajnije drvo, ove ikone su sve poprilično trajne, naročito kada se premažu posebnim komponentama za zaštitu drveta - objašnjava Milan.

Od ovoga se posla, dodaje, za sada ne može puno zarađivati, ali mu je bitnije što u tome pronalazi opuštanje od dnevnih briga.

Rukotvorine Milana Samardžića krase mnoge domove, a ovaj umjetnik poručuje da će i dalje nastaviti da pravi zanimljive predmete, koje će naravno sam dovesti do savršenstva.

Radionica

U svojoj porodičnoj kući u Bileći, ima malu improvizovanu radionicu u kojoj provodi najugodnije trenutke.

Sve radi ručno, dlijetima raznih vrsta, malim i velikim, zaobljenim i pravim, pljosnatim i udubljenim.

Kaže da svaku ikonu radi po petnaestak dana, mada ne radi uvijek, već kada ima vremena i inspiracije.

 

Glas Srpske / Vesna Duka

Komentarišite vijest