BERKOVI?I - Poljoprivrednici iz Berkovi?a nedavno su dobili 8.500 mladih sadnica raznog vo?a, za šta je iz opštinskog buyeta izdvojeno oko 40.000 maraka.
Sadnice trešanja, višanja, jabuka, krušaka, kajsija, oraha, šljiva i pitomog šipurka su nabavljene iz rasadnika u Ljubinju preduze?a "Ljekobilje". U opštini Berkovi?i kažu da je jedini uslov bio da doma?ini, koji su se javili na oglas, zasade mlado vo?e na svojim parcelama. Na taj na?in izbjegnuta je mogu?nost da poljoprivrednici poklonjene sadnice prodaju.
- Želimo da vo?arstvo i povrtlarstvo podignemo na viši nivo, zbog ?ega i stimulišemo poljoprivrednike na razne na?ine. Vo?eno je ra?una da budu naru?ene sadnice onih vrsta vo?a koje odgovara klimi ovoga podru?ja - isti?e na?elnik Berkovi?a Ranko Lu?i?...
On navodi da je i bez stimulacije mnogo poljoprivrednika sa podru?ja opštine Berkovi?i podiglo ve?i broj manjih i ve?ih vo?njaka, a po?ela je izgradnja plastenika.
Mnogi doma?ini na podru?ju Berkovi?a uzgajaju i povr?e, a najviše paprike i paradajz.
U Berkovi?ima je nedavno izgra?ena i puštena u rad i hladnja?a za ?uvanje vo?a i povr?a, ?iji je vlasnik Dragan Vu?eti?, Nevesinjac koji godinama živi i radi u Njema?koj, pa i to ide na ruku budu?im vo?arima i povrtlarima.
U hladnja?i je posao našlo 10 radnika, a njen kapacitet je oko 2.000 tona vo?a i povr?a, što je za sada sasvim dovoljno. Tu se ne?e ?uvati samo vo?e i povr?e sa podru?ja Berkovi?a nego i iz ostalih isto?nohercegova?kih opština.
Ra?una se da ?e na tome podru?ju narednih godina biti sve više proizvo?a?a vo?a i povr?a, a velika šansa za to su i prostrana kraška polja Dabarsko i Fatni?ko, koja o?ekuju potpuno isušivanje nakon što je, prije nešto više od dvije godine, probijen tunel Fatni?ko polje - Bile?ko jezero. U ta dva kraška polja ima oko 4.800 hektara najplodnije zemlje.
Pogon za preradu vo?a
Vlasnik hladnja?e Dragan Vu?eti? planira da u najskorije vrijeme u Berkovi?ima zapo?ne izgradnju pogona za preradu vo?a i povr?a, gdje bi zaposlenje našlo oko 60 radnika.
Glas Srpske - Š?epan Aleksi?
Komentarišite vijest