Bileća oštećena za 6 000 000 KM

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

  Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) krivim tumačenjem Zakona o   naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije od 2003. godine do danas oštetile su opštinu Bileća za skoro šest miliona maraka.

Ovo je "Glasu Srpske" rekao poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Vuković.

On je pojasnio da je to rezultat višegodišnjeg nesporazuma između Bileće i HET-a, u vezi sa visinom odštete za potopljeno zemljište, jer tumačenje Zakona ne ide na ruku Bileći...

Bilećani tim povodom vele da je njihovoj "kravi vime u Trebinju", a nezadovoljni, najavljujući i organizovanje mirnih protesta, podsjećaju da je i prethodni saziv bilećke Skupštine donio odluku da se HET tuži zbog tog problema, ali da je tužba negdje "zapala" u fokama.

- Pogrešnim tumačenjem pomenutog zakona iz oktobra 2003. godine, Trebinje se dovodi u povlašten položaj na štetu Bileće. Više od dvije trećine vještačkih akumulacija iz kojih koriste vodu objekti HET-a su na teritoriji Bileće, ali i pored toga visina naknade je mizerna - rekao je Vuković.

On je dodao da je tako tokom 2007. godine, za metar kvadratni potopljenog zemljišta, Bileći isplaćivano samo sedam, a Trebinju čak 46 feninga.

- U HET-u su protumačili da akumulacija Bilećkog jezera ne utiče na proizvodnju struje u hidroelektranama "Trebinje 2" i "Plat", koje posluju u sastavu tog sistema, nego samo, višestruko manje, Goričko jezero u Trebinju, koje se i samo napaja vodom iz Bilećkog jezera - ističe Vuković.

Načelnik Bileće Slavko Bekan ističe da je to isto kao kad neko pije vodu iz čaše nalijevajući je iz bokala i usput tvrdeći da bokal nema uticaja na gašenje njegove žeđi.

Nekadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine Bileća Radomir Tabaković iznosi da raniji pokušaji da se nepravda ispravi nisu dali rezultata.

- Upravo radi tih nesporazuma 2003. godine nađeno je zakonsko rješenje da se odšteta ne plaća po metru kvadratnom potopljene površine nego na osnovu proizvodnje električne energije, po cijeni 0,005 maraka za kilovat čas. U HET-u su, međutim, našli način da i poslije toga rade na štetu Bileće - kazuje Tabaković.

Izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove HET-a Ljubo Vuković, iznoseći lično mišljenje, ističe da se zakonski propisi ne primjenjuju pravilno i da nepravdu valja ispraviti. Nakon brojnih pokušaja da dobijemo generalnog direktora HET-a Marka Mitrovića, on se u petak nije javljao na telefonske pozive. 

Sjednica

 - Zemlja je prije 45 godina plaćena po bagatelnoj cijeni, pa za kvadratni metar nisu mogli da kupe ni primjerak novina, a od obećanja da će stanovnici potopljenih sela imati prednost kod zapošljavanja u HET-u nije ostalo ništa - kažu poslanici opštinskog parlamenta.

Zbog toga u Bileći najavljuju vanrednu sjednicu parlamenta, na kojoj će se raspravljati o problemu.

GS/Š.Aleksić

 

Komentarišite vijest