Bilećki opštinski parlament o visine odštete od HET-a

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

BILEĆA - Na sjednici Skupštine opštine Bileća juče je formirana komisija koja će voditi brigu o pravilnoj primjeni Zakona o naknadama za korišćenje resursa u svrhu proizvodnje električne energije.

Prema tom zakonu bi trebala da se obračunava odšteta za potopljeno zemljište, koju Hidroelektrane na Trebišnjici isplaćuju Bileći. Za ove poslove komisija je dobila rok od šest mjeseci, a ako se u tom periodu ne pronađe rješenje i nepravda ne ispravi, najavljena je i mogućnost organizovanja mirnih protesta građana...(video)

Odbornici su na Skupštini bili jedinstveni u stavu da u trebinjskom preduzeću idu na ruku opštini Trebinje na uštrb Bileće i traže autentično tumačenje zakonskih propisa na nivou parlamenta Republike Srpske.

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Radovan Vuković  ponovio je tvrdnje da je HET, krivo primjenjujući Zakon o naknadama za korišćenje resursa u svrhu proizvodnje električne energije, od 2003. godine do sada, oštetio Bileću za 5.993.241 marku.

- Elektroenergetski bilans, koji je usvojila Narodna skupština RS, jasno kaže da je HET jedinstvena tehnološka cjelina i da se ne može razdvajati na hidroelektrane "Trebinje 1", "Trebinje 2" i "Dubrovnik", kako to čine odgovorni u trebinjskom preduzeću, ali samo pri obračunu odštete za potopljeno zemljište idući na ruku "svojoj" opštini Trebinje. Pri tom su zauzeli potpuno nelogičan stav da ogromno Bilećko jezero, koje vodom "hrani" niže i stostruko manje Goričko jezero ne utiče na proizvodnju struje u hidroelektranama "Trebinje 2" i "Dubrovnik" - rekao je Vuković.

On je dodao da nije vođeno računa o tome da u te dvije hidroelektrane nema proizvodnje struje bez Bilećkog jezera.

- Tako trebinjska opština, sa 17 odsto potopljenog zemljišta, prima veću odštetu od Bileće, na čijoj se teritoriji nalazi oko 76 odsto ukupne površine hercegovačkih vještačkih akumulacija - istakao je Vuković.

Plaćanje struje

Na sjednici je pomenuta i mogućnost da građani i preduzeća sa područja opštine Bileća ne plaćaju potrošenu električnu energiju na zakonom propisan način, nego da ta sredstva idu na poseban račun sve dok se problem ne riješi.

Šćepo Aleksić

Komentarišite vijest