Bilećani ne žele cementaru

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Dok Italijani ističu da je reč o fabrici koja bi bila urađena bez dimnjaka koji zagađuju okolinu, mještani su odlučni da se protiv njene gradnje bore svim legalnim sredstvima

Bileća – Tek što su predstavnici italijanske firme „Kalme” pred odbornicima bilećke Skupštine opštine predstavili projekat za gradnju fabrike cementa u mestu Krivača, meštani ovdašnjih sela oštro su se suprotstavili ovoj nameri.

– Dugoročni planovi za razvoj ovog kraja podrazumevaju ekološki čistu sredinu, a na ovaj način odstupamo od toga i ugrožavamo zdravlje ljudi koji ostaju bez čistog vazduha, a to je jedino što nam je preostalo. Zauzvrat bismo dobili samo pedesetak radnih mesta, kategoričan je jedan od meštana Obrad Vučković...

 

Seljane ne može da razuveri ni tvrdnja investitora koji ističu da je reč o fabrici koja bi bila uređena po najsavremenijoj tehnologiji, bez dimnjaka koji zagađuju okolinu. Tu se, tvrde Italijani, ne bi obavljao proces pečenja cementa, a osnovna sirovina, takozvani klinkeri dopremali bi se iz Italije, Egipta, Ukrajine ili Rusije preko luke Ploče.

– Odlučili smo se za ovo mesto zbog jeftine radne snage i činjenice da u krugu od tri stotine kilometara ne postoji cementara, a na tržištu je velika potražnja za ovim građevinskim materijalom. Investicija je vredna oko osamnaest miliona evra, a gradnja bi počela odmah po pribavljanu potrebne dokumentacije, navodi Ivano Abramo, menadžer projekta.

Predstavnici italijanske firme tvrde da bi u budućoj cementari i na dopremanju materijala iz Ploča posao moglo da nađe četrdeset ili pedeset radnika.

Opština Bileća je Italijanima ponudila lokaciju u mestu Krivača, ali meštani okolnih sela kažu da će se protiv gradnje cementare boriti svim legalnim sredstvima. Najpre zahtevaju da njihova delegacija prisustvuje narednoj sednici Skupštine opštine i da im se omogući praćenje svih aktivnosti vezanih za ovaj projekat.

Ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispoštovani meštani najavljuju mirne proteste i blokadu puteva.


S. Pešut/ Politika

Komentarišite vijest