Bileća dobija prečistače voda

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Predsjednik Skupštine opštine Bileća Ljubo Vuković izjavio je da su obezbijeđena finansijska sredstva od 6.500.000 KM za izgradnju prečistača fekalnih i oborinskih voda u bilećkoj opštini.
Prema Vukovićevim riječima, projekat izgradnje prečistača će finansirati Vlada Republike Srpske u iznosu od 2.700.000 KM, Hidroelektrane na Trebišnjici će izdvojiti 3.680.000 KM, a opština Bileća 120.000 KM...

Vuković kaže da će uskoro biti raspisan oglas za izbor izvođača radova, nakon čega će se odmah krenuti sa radovima na izgradnji prečistača fekalnih i oborinskih voda Bileće, koje već više godina nesmetano bez ikakvog prečišćavanja otiču u Bilećko jezero.

"Glavni projekat je već gotov, a njime je predviđena izgradnja glavnog kolektora, odvodnog kolektora od postrojenja za prečišćavanje do Bilećkog jezera, te glavnog kišnog kolektora i distributivnog cjevovoda", dodaje Vuković.

U prvoj fazi biće izgrađena postrojenja za prečišćavanje upotrijebljenih voda za 5 000 stanovnika, jer je samo 50 odsto gradskog područja Bileće priključeno na kanalizacionu mrežu, dok ostatak stanovništva koristi septičke jame.

U drugoj fazi gradiće se kanalizaciona mreža u dijelovima Bileće gdje ona ne postoji, a istovremeno bi se proširivala i postrojenja za prečišćavanje, tako da bi sve moglo da zadovolji potrebe najmanje 10 000 stanovnika.

Predviđeno je da radovi traju najduže do pet godina, a već poslije izgradnje prve faze, kanalizacione i oborinske vode Bileće odlaziće potpuno čiste u Bilećko jezero.

srna

Komentarišite vijest