Jezerine pod vodom

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

U bilećkom prigradskom naselju Jezerine nadošle podzemne kraške vode potopile su desetak kuća i drugih objekata, kao i poslovne prostorije i skladišta nekoliko privatnih preduzeća i ustanova. Nadošle vode prijete i naselju Kovnica, a porastu li još za oko pola metra, potopiće oko 50 kuća. Pripadnici Civilne zaštite u Bileći stalno dežuraju i spremni su da intervenišu ako zatreba.

Poplavljen je i dio regionalnog puta Bileća - Ljubinje, pa se niko od mještana sela Podosoje i čitave mjesne zajednice Krstače, kojima je to jedini prolaz do kuća ne usuđuje da tuda krene automobilom...

Svinjogojska farma "Denda", vlasništvo Radomira Dende, je do polovine u vodi i na njoj će ujedno biti i najveće štete, jer vlasnik, osim svinja i ovaca, nije uspio ništa da evakuiše. Potopljene su i prostorije tehničkog pregleda OD "Jahorina".

- Slična je situacija i kod mog strica Rista, ali nismo iselili iz kuće iako su podrumi i garaže puni vode. Ispred su vrela i jezero duboko gotovo dva metra. Sreća je da su ispod garaže i podrumi, pa u stambeni dio voda nije ušla - istakao je Radoslav Bošnjak.

Osim Radoslava i Rista Bošnjaka nadošle vode potopile su i štale Gojka Rogača, pa su krave, koze i ovce svi prebacili u objekte kod komšija u susjednom selu Podosoje.

Mještani i vlasnici firmi uzdaju se, međutim, da će se vode povući, jer kiša na tome području od srijede nije padala.

Priliv u Bilećko jezero je i pored toga blizu maksimuma i iznosi oko 500 metara kubnih u sekundi, jer je u slivu Trebišnjice za osam proteklih dana palo u prosjeku oko 300 litara kiše po metru kvadratnom.

Trebinje

Dotok u akumulaciju Bileća i međudotok u rijeku Trebišnjicu još uvijek ne pokazuju značajniju tendenciju pada, te ne dozvoljavaju da količina ispuštanja vode iz akumulacije Gorica bude smanjena ispod postojeće koja iznosi 345 kubnih metara u sekundi.

Ekipe Civilne zaštite i dalje obilaze ugrožena naselja uz korito rijeke, ali za sada, osim ulijevanja vode u podrumske prostorije pojedinih stambenih objekata, kako kažu, nema drugih materijalnih šteta ni opasnosti za stanovništvo.

 GLAS SRPSKE (Šćepo Aleksić)

Komentarišite vijest