Jezero još čistije

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

BILEĆA - Bilećko jezero, iz koga se vodom, osim Bileće, snabdijevaju, neposredno ili posredno i Trebinje, Ravno, Dubrovnik i Herceg Novi, biće još čistije jer uskoro kreće izgradnja prečistača bilećkih otpadnih voda.

Ovo je najavio predsjednik Skupštine opštine Bileća Ljubo Vuković. On je istakao da su obezbijeđeni izvori finansiranja za izgradnju prve faze postrojenja za prečišćavanje fekalnih i oborinskih voda Bileće, koje više od četvrt vijeka nesmetano, bez bilo kakvog prečišćavanja, otiču u Bilećko jezero...

 - Već je dogovoreno da će projekat, vrijedan 6.500.000 maraka, finansirati Vlada Republike Srpke, preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici i opština Bileća. Prema tom dogovoru Vlada će u tu svrhu obezbijediti 2.700.000 maraka, HET 3.680.000 maraka, a opština Bileća 120.000 maraka - istakao je Vuković.

On je dodao da će uskoro biti raspisan oglas za izvođača radova, a odmah po njegovom izboru krenuće i izgradnja prečistača.

- Glavni projekat je već gotov, a njime je predviđena izgradnja glavnog kolektora, kao i odvodnog od postrojenja za prečišćavanje do Bilećkog jezera, te glavnog kišnog kolektora i distributivnog cjevovoda. Sve će se graditi na mjestu gdje je i ranije bio kolektor, koji je van upotrebe više od četvrt vijeka, ali ništa od postojećih objekata neće moći da se iskoristi jer je riječ o zastarjeloj i prevaziđenoj tehnologiji - naglasio je Vuković.

On je dodao da će u prvoj fazi biti izgrađena postrojenja za prečišćavanje upotrijebljenih voda za 5.000 stanovnika, jer je samo 50 odsto gradskog područja Bileće priključeno na kanalizacionu mrežu, dok se ostatak služi septičkim jamama.

- U drugoj fazi gradiće se najprije kanalizaciona mreža u dijelovima Bileće gdje ona ne postoji, a ujedno bi se proširivala i postrojenja za prečišćavanje, tako da bi sve moglo da zadovolji potrebe najmanje 10.000 stanovnika. Ako se Bileća bude dalje razvijala i širila ostavljena je i mogućnost daljeg proširenja - rekao je Ljubo Vuković.

Prekogranična saradnja

Predviđeno je da radovi, planirani po svim fazama, traju najduže do pet godina, a već poslije izgradnje prve faze kanalizacione i oborinske vode Bileće odlaziće potpuno čiste u Bilećko jezero. Projekat je praktično od interesa i za Crnu Goru i Hrvatsku, pa je i pokrenut u okviru projekta prekogranične saradnje jer su interes pokazali Herceg Novi i Dubrovnik.

Komentarišite vijest