Najvjerniji čitaoci nagrađeni knjigama

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
U bilećkoj Narodnoj biblioteci "Vladimir Gaćinović" u petak je organizovana svečanost na kojoj su uručene knjige za petoro najvjernijih čitalaca u prošloj godini, koje im je poklonila ova ustanova.

Knjige na dar dobili su Gordana Dobranić, Vesna Vuković i Lazar Gnjato, koji su za godinu dana pročitali od 40 do gotovo 100 naslova, dok je od osnovaca najrevnosniji čitalac bio učenik Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" Lazar Rajković, a od srednjoškolaca gimnazijalka Maja Glušac...

 - Na ovaj skromni način željeli smo da promovišemo i popularišemo vrijedne čitaoce, kojih je sve manje. Oni su pokazali da knjigu, uprkos savremenim dostignućima, ništa ne može da zamijeni - rekao je vršilac dužnosti direktora biblioteke Šćepan Aleksić.

On je dodao da je članovima ponuđeno više od 21.000 knjiga, počevši od školske lektire, do istorijskih i naučnih izdanja, kao i najnovije savremene literature.

- Raspolažemo i brojnim starim izdanjima knjiga, od prije 60 i više godina, koje, uprkos dugoj upotrebi, još mogu da posluže, a formirali smo i zavičajnu zbirku - istakao je Aleksić.

Prema njegovim riječima, biblioteka u Bileći postoji od 1952. godine i prostorije u kojima se sada nalazi su neuslovne.

- Zgrada je sagrađena još u vrijeme Austrougarske, a biblioteka je tu već više od 40 godina. Zgrada je renovirana poslije Drugog svjetskog rata i u međuvremenu na njoj nisu rađeni bilo kakvi radovi, osim sitnijih popravki, pa je potpuno oronula, a knjige su izložene vlazi - rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da je zgrada biblioteke poslije zemljotresa 1979. godine proglašena ruševnom i neuslovnom za stanovanje i rad, pa se na njoj i sada nalazi crveni znak. U proteklih 30 godina, međutim, za biblioteku u Bileći nije nađeno bolje rješenje, pa se ona i sada nalazi tamo gdje je i ranije bila.

Komentarišite vijest