Mještani se i dalje protive

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Izgradnji cementare u Krivači, oko 12 kilometara od Bileće prema Gacku, protivi se većina mještana okolnih sela Bijela Rudina, Podgorje, Pađeni, Plana, Selišta, Bogdašići, Lađevići, Trnovica i Preraca, što su potvrdili i u javnoj raspravi na tu temu, održanoj u Planoj.

Protivnici izgradnje cementare poručili da bi bilo najbolje da se provede referendum i na osnovu toga donese konačan sud o tome da li su stanovnici okolnih sela za ili protiv realizacije projekta. zaključeno je i da ukoliko opština, ne poštujući njihovo mišljenje, odobri realizaciju projekta treba za cementaru da pronađe neku novu lokaciju, udaljenu od njihovih sela. U suprotnom najavili su sve vrste otpora...

Stanovnici devet sela nisu prihvatili objašnjenja načelnika Bileće Slavka Bekana i načelnika Odjeljenja za privredu Novice Dutine da je riječ o tehnologiji koja ne zagađuje okolinu, tvrdeći da opštinari o tome nemaju precizne informacije. Ne vjeruju ni menayerima italijanske firme "Kalme" iz Katanzara, koji tvrde da cementara ne bi imala dimnjak, jer bi se tu samo miješale i mljele sirovine i pakovao cement, dok bi se proces pečenja, koji najviše zagađuje okolinu, radio u Italiji.

Italijanska firma namjerava da u taj projekat uloži 18.000.000 evra i da odmah zaposli 50 radnika u pogonu i još toliko koji bi prevozili osnovnu sirovinu za proizvodnju cementa, takozvane klinkere iz luke Ploče.

Vlasnik mljekare "Pađeni" u Planoj, od koje bi buduća cementara bila udaljena oko kilometar vazdušne linije, Nenad Vukoje, iznio je tvrdnje da bi otvaranje cementare odmah rezultiralo zatvaranjem njegove firme.

- Imam 17 zaposlenih radnika, a mlijeko otkupljujem od oko 400 kooperanata, a ukoliko se cementara otvori svi oni ostaju bez posla i zarade. Kakav je interes opštini da otvori cementaru i zagadi okolinu, otvarajući 100 ili 150 novih radnih mjesta, kad će bez posla ostati znatno više ljudi - istakao je Vukoje.

Posjeta

Predstavnici opštine Bileća poručili su mještanima da bi bilo najbolje da delegacija, koju sami izaberu, posjeti takvu cementaru u Italiji i uvjeri se o kolikom stepenu zagađenja je riječ, za što bi italijanska firma obezbijedila sredstva.

- Ovo je samo početak i prije nego što se bilo šta odluči treba da se provede cjelokupan zakonom predviđeni proces prije nego što se italijanskoj firmi daju potrebne dozvole. Najprije ćemo utvrditi koje su sve štete, a koje koristi od toga, pa tek onda donijeti konačnu odluku - istakao je  Slavko Bekan.

Glas Srpske-Šćepan Aleksić

Komentarišite vijest