Prepolovljen broj pčelinjih društava

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Na području bilećke opštine ove zime uginuo je veliki broj pčelinjih društava, ali u Udruženju pčelara "Roj" u ne znaju koji su uzroci pravog pčelinjeg pomora.

Dok su mnogi pčelari ovih dana pripremali svoja društva za proljeće i prvu ispašu, bili su neprijatno iznenađeni onim što su zatekli u pčelinjacima, jer su košnice više nego prepolovljene.

Tako je Dojčilu Glušcu, poznatom pčelaru iz Korita, od oko 100 košnica ostalo svega 15 društava, dok su u svim ostalim pčele uginule...

Glušac nije jedini jer ima oko 20 pčelara koji od dvadesetak društava, koliko su imali, nisu sačuvali više od jednog do dva. Ima, međutim i onih koji tvrde da nisu pretrpjeli velike štete i da je u njihovim pčelinjacima sve u redu.

- O svemu smo obaviješteni, ali ne znamo precizno koji su uzroci masovnog ugibanja pčela ove zime. Da li je u pitanju neka nepoznata bolest, ili društva nisu dovoljno dobro tretirana protiv varoe, ili je nešto treće u pitanju teško je reći - ističe predsjednik Udruženja pčelara "Roj" Željko Bajović.

On je istakao da uglavnom niko od pčelara nije slao na analizu uginule pčele zbog čega se i ne znaju pravi uzroci.

- Ima tvrdnji da su pčele bile iscrpljene proteklom veoma sušnom godinom, pa im je trebala veća pažnja. Za pčelinja društva nije samo nepovoljna bila suša, koja je trajala sve do novembra prošle godine, nego i kiše koje u posljednjih dva i po mjeseca nisu prestajale na ovom području - rekao je Bajović.

Šteta

Osim smanjenja proizvodnje meda, nestanak pčela izaziva višestruku štetu. Oprašivanje koje obavljaju pčele i bumbari od životnog su značaja za pojedine kulture.

 

Šćepan Aleksić-Glas Srpske

Komentarišite vijest