Bekan: Može i mora bolje

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Bileća se mora otvoriti za svaku vrstu saradnje, potrebni su nam kvalitetni projekti kojima ćemo aplicirati za finansijska sredstva i efikasan rad opštinske administracije, koji će obezbijediti izdavanje svih dokumenata u najkraćem mogućem roku, kazao je Slavko Bekan, načelnik opštine Bileća.

On izlaz iz katastrofalnog stanja privrede vidi u stvaranju potpuno drugačijeg ambijenta, koji će privući investicije i otvaranje novi radnih mjesta.

"Smatram da Bileća, uprkos brojnim problemima, može i mora bolje. Glavni zadatak nam je da na neki način promijenimo jednu učmalu, bezidejnu politiku u konkretnu i preduzetnu", istakao je Bekan....

NN: Bilećka privreda je odavno posustala ili je, adekvatnije rečeno, i nema. Ima li rješenja za takvo stanje?

BEKAN: U pravu ste kada kažete da je bilećka privreda posustala ili, preciznije, da je u katastrofalnom stanju. Razlozi za to su svima poznati, a mi smo potpuno svjesni trenutka i okolnosti u kojima treba pokrenuti privrednu proizvodnju, otvoriti nova radna mjesta, obezbijediti našim građanima bolji i prosperitetniji život. Pri tom, naravno, mislim na globalnu ekonomsku situaciju, kao i naslijeđenu izuzetno lošu ekonomsku situaciju. Izlaz i rješenje vidimo u stvaranju jednog potpuno drugačijeg ambijenta u opštini Bileća, koji će privući investicije i otvaranje novih radnih mjesta. Bileća se mora otvoriti za svaku vrstu saradnje, potrebni su nam kvalitetni projekti kojima ćemo aplicirati za finansijska sredstva, efikasan rad opštinske administracije koji će obezbijediti izdavanje svih dokumenata u najkraćem mogućem roku. Svjesni smo da nas ne očekuje nimalo lak posao, ali smo isto tako odlučni da učinimo sve za bolji život naših građana. Sigurni smo, pri tom, da ni podrška Vlade RS neće izostati.

NN: Najavili ste niz projekata. Da li se krenulo u realizaciju nekih?

BEKAN: Što se tiče projekata koji predstoje, navešću projekat revitalizacije prečistača otpadnih voda i kanalizacije, projekat revitalizacije vodovodne i kanalizacione mreže, kao i projekat fabrike cementa. Takođe, u toku je priprema za snimanje katastarskih terena opštine, površine 45.000 hektara, kao i rad na projektu melioracije Fatničkog polja i Dabarskog polja, s izgradnjom kanala za navodnjavanje i akumulacionim jezerom. Urađen je projekat za plažu na obali Bilećkog jezera, čija će realizacija početi na proljeće. Svi ovi projekti su od izuzetnog značaja za našu opštinu, iako smatram da ništa manje nisu bitni i oni koji se odnose na prekograničnu saradnju, gdje ćemo djelovati na polju kulture, turizma i ekologije. Ubrzo ćemo krenuti u realizaciju ovih projekata u skladu sa zakonskim procedurama.

NN: Nedavno je pokrenuto pitanje hidroakumulacijskih naknada za Bileću. Kakav je Vaš stav o tome?

BEKAN: To je pitanje pokrenuto i na sjednici SO Bileća i svakako je to pravo mjesto gdje na jedan argumentovan način treba razgovarati o ovom pitanju. Jednoglasnom odlukom svih odbornika SO Bileća upućen je zahtjev Ministarstvu privrede, energetike i razvoja i Narodnoj skupštini RS da se striktno primjenjuje odredba Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije. Prema analizi naše ekspertne grupe, opština Bileća je za period od 2004. do 2008. godine oštećena za 5.993.000 maraka. Zalažemo se da opština Bileća ne bude uskraćena za naknadu koja joj pripada.

NN: Dokle se stiglo s izgradnjom kolektora na Bilećom jezeru?

BEKAN: U najskorije vrijeme očekujemo da se krene s implementacijom projekta. Sredstva su obezbijedili resorno ministarstvo Vlade RS, HET i opština Bileća. Ovim projektom Bileća će dobiti mnogo i kada su u pitanju zdravlje naših građana, ali i stvaranje boljih uslova za korištenje potencijala Bilećkog jezera i svakako snažan podsticaj turističkom razvoju opštine. Prikupljena je dokumentacija i u toku je raspisivanje tendera za izvođenje radova za izgradnju kolektora.

NN: Pokrenuto je i pitanje izgradnje cementare. Međutim, mještani pojedinih sela se protive tome. Da li će cementara biti građena?

BEKAN: Postoje određena neslaganja kada je u pitanju jedan ovako značajan projekat kao što je izgradnja fabrike cementa. Lično smatram da, ukoliko ispunjava ekološke uslove na način kako je to na prezentaciji projekta prikazano, nema nijednog razloga da se takav projekat odbije. Opština Bileća će provesti potpuno transparentno zakonom predviđenu proceduru kada su u pitanju ovakvi projekti.

Pokrenuta je inicijativa za izgradnju ove fabrike, koja je, u stvari, samo završna faza u proizvodnji cementa. Gotovi poluproizvodi će biti dovoženi iz pečenjara cementa iz inostranstva, biće korišten laporac iz TE Gacko i kamen s područja opštine Bileća, gdje će biti vršeno samo mljevenje tih elemenata da bi se dobio gotov proizvod. Sama zgrada fabrike je projektovana i biće izgrađena bez dimnjaka i otpadnih voda, a voda će biti korištena samo za higijensko održavanje zgrade i osoblja. Ekološka zagađenost je između jedan i dva miligrama na kubnom metru, a prema standardima Evropske unije, dozvoljeno je 20 miligrama. Izgradnju fabrike cementa u Bileći su prihvatile i Vlada i Narodna skupština RS, proglasivši je objektom od opšteg interesa.

NN: Kakvu Bileću očekujete do kraja Vašeg mandata?

BEKAN: Samo zbog velike ljubavi prema ovom gradu i želje da učinim sve što mogu za napredak Bileće i njenih građana, bez obzira na stranačku i drugu pripadnost, prihvatio sam ovu odgovornu funkciju načelnika opštine. Smatram da Bileća, uprkos brojnim problemima, može i mora bolje. Glavni zadatak nam je da na neki način promijenimo jedu učmalu, bezidejnu politiku u konkretnu i preduzetnu, koja će, svakako, za rezultat imati nove investicije, nove projekte i nova radna mjesta.

Želja nam je da Bileća ne bude mjesto kroz koje će se prolaziti i u kome se neće ostajati, već da bude grad u koji će dolaziti i u kome će ostajati.

Vesna Duka / Nezavisne

Komentarišite vijest