Savremeni katastar

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

U opštini Bileća su, u skladu sa planom Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, počele pripreme za avio-snimanje nepremjerene teritorije u svrhu izrade novog savremenog digitalnog katastra nepokretnosti zemlje i objekata, koji će služiti sadašnjoj i budućim generacijama.

Avio-snimanjem će biti obuhvaćeno ukupno 19 katastarskih opština u kojima je još uvijek na snazi austrougarski katastar stariji od 100 godina...

U područnoj jedinici Republičke geodetske uprave u Bileći navode da je riječ o najznačajnijem i najskupljem projektu koji se realizuje u toj opštini od Otaybinskog rata do sada.

Obaveza je svakog domaćinstva i posjednika da, do kraja marta ove godine, obilježi svoje zemljište tablama ili kamenim pločama koje treba okrečiti. Opština Bileća objavila je proglas, koji je potpisao načelnik Slavko Bekan, u kome se ističe da i oni koji ne žive na tome području, a tu imaju svoju zemlju, istu moraju da obilježe. U protivnom zemlja će ostati nesnimljena i neće biti upisana na vlasnika.

- Okončane su sve potrebne pripreme koje je na sebe preuzela opština i Republička geodetska uprava, a od ponedjeljka su na terenu i radnici, odnosno stručnjaci izvođača radova koji daju sva potrebna uputstva vlasnicima. Poslovi su vrijedni milion i po maraka, od čega 86 odsto obezbjeđuje Vlada Republike Srpske, a ostatak opština Bileća - rekao je rukovodilac područne jedinice Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Bileći Jovo Papić.

On je dodao da površina predviđena za avio-snimanje iznosi 46.000 hektara.

On je naveo da će vlasnici dobiti besplatno materijal potreban za obilježavanje.

Proljeće

Papić navodi da je za sređivanje zastarjelog katastra odabran proljećni period kada su za to najpovoljniji klimatski uslovi.

- Očekujem da će vlasnici ozbiljno shvatiti navedene poslove koji su u njihovom interesu i da će u potpunosti sarađivati - rekao je Papić.

Glas Srpske /Š.A.

 

Komentarišite vijest