Ĺ tampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Izložba ikonopisa monahinje Tekle i njenih u?enika akademskih slikara Marijane Tomanovi? i Draga Vu?i?a otvorena je u nedjelju u Domu kulture u Bile?i.

Izložba nosi simboli?an naziv "Iz duše darovi", a otvorio ju je predsjednik bile?ke "Prosvjete" Nikola Asanovi?, naglašavaju?i da je umjetnost uzvišeni dar ?ovjeku od Boga, a da je ikonopisanje nešto što je za nijansu iznad tog dara.

- Ro?ena sam u jednom selu na gr?kom ostrvu Kritu, gdje sam završila osnovnu školu. Moja porodica potom se preselila u Atinu, gdje sam završila gimnaziju i medicinski fakultet. Potom sam upoznala vladiku Atanasija Jefti?a, kada je on doktorirao na Atinskom univerzitetu...

To je bio moj prvi susret sa srpskim narodom i Srpskom pravoslavnom crkvom, koji je na mene ostavio snažan utisak.

Moglo bi se slobodno re?i da su vladike Atanasije, Amfilohije, Irinej (ba?ki) i Artemije (prizrenski) koji su došli u Gr?ku da izu?avaju pravoslavlje i da doktoriraju, puno uticali na naše teologe i ostavili duboke tragove na mnoštvo naroda, posebno na mlade ljude. Zbog toga su toliko i danas poznati, priznati i ljubljeni kod ve?ine našeg gr?kog naroda. Ikonopisanje sam po?ela da u?im, pod blagoslovom vladike Atanasija, kod mog prijatelj i duhovnog brata veoma poznatog oca Stamatisa Sklirisa, isti?e sestra Tekla.

Ona navodi da je dvije i po godine živjela u manastiru Petropavlovo kod Trebinja, a potom  osam mjeseci u manastiru Dobri?evo na obali Bile?kog jezera kod Bile?e, kojim rukovodi iguman arhimandrit Simeon Biberdži?.

- Kada je imanje donjeg Dobri?eva vra?eno Zahumsko-hercegova?koj eparhiji preselila sam se sa sestrinstvom u staru ku?u na obali Bile?kog jezera, gdje živimo privremeno dok se ne ozida konak, koji ?e biti ženski manastir. To privremeno traje ve? šest i po godina jer konak još nije dovršen, isti?e sestra Tekla.

Prilikom otvaranja izložbe re?eno je da je mjesto gdje se zida konak na obali Bile?kog jezera idealno za budu?u školu ikonopisanja i ikonopisa?kih kolonija me?unarodnog zna?aja i izražena nada da ?e se to i ostvariti.

Molitva  

Ikonopisanje je trajni kontakt i molitva. Ugra?ivanje i prosvjetljavanje same duše ikonopisca u lik svetitelja i samu ikonu prosvjetljava i plemeni - rekao predsjednik bile?ke "Prosvjete" Nikola Asanovi?

Glas Srpske

Komentarišite vijest