Ikone - darovi iz duše

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Izložba ikonopisa monahinje Tekle i njenih učenika akademskih slikara Marijane Tomanović i Draga Vučića otvorena je u nedjelju u Domu kulture u Bileći.

Izložba nosi simboličan naziv "Iz duše darovi", a otvorio ju je predsjednik bilećke "Prosvjete" Nikola Asanović, naglašavajući da je umjetnost uzvišeni dar čovjeku od Boga, a da je ikonopisanje nešto što je za nijansu iznad tog dara.

- Rođena sam u jednom selu na grčkom ostrvu Kritu, gdje sam završila osnovnu školu. Moja porodica potom se preselila u Atinu, gdje sam završila gimnaziju i medicinski fakultet. Potom sam upoznala vladiku Atanasija Jeftića, kada je on doktorirao na Atinskom univerzitetu...

To je bio moj prvi susret sa srpskim narodom i Srpskom pravoslavnom crkvom, koji je na mene ostavio snažan utisak.

Moglo bi se slobodno reći da su vladike Atanasije, Amfilohije, Irinej (bački) i Artemije (prizrenski) koji su došli u Grčku da izučavaju pravoslavlje i da doktoriraju, puno uticali na naše teologe i ostavili duboke tragove na mnoštvo naroda, posebno na mlade ljude. Zbog toga su toliko i danas poznati, priznati i ljubljeni kod većine našeg grčkog naroda. Ikonopisanje sam počela da učim, pod blagoslovom vladike Atanasija, kod mog prijatelj i duhovnog brata veoma poznatog oca Stamatisa Sklirisa, ističe sestra Tekla.

Ona navodi da je dvije i po godine živjela u manastiru Petropavlovo kod Trebinja, a potom  osam mjeseci u manastiru Dobrićevo na obali Bilećkog jezera kod Bileće, kojim rukovodi iguman arhimandrit Simeon Biberdžić.

 - Kada je imanje donjeg Dobrićeva vraćeno Zahumsko-hercegovačkoj eparhiji preselila sam se sa sestrinstvom u staru kuću na obali Bilećkog jezera, gdje živimo privremeno dok se ne ozida konak, koji će biti ženski manastir. To privremeno traje već šest i po godina jer konak još nije dovršen, ističe sestra Tekla.

Prilikom otvaranja izložbe rečeno je da je mjesto gdje se zida konak na obali Bilećkog jezera idealno za buduću školu ikonopisanja i ikonopisačkih kolonija međunarodnog značaja i izražena nada da će se to i ostvariti.

Molitva  

Ikonopisanje je trajni kontakt i molitva. Ugrađivanje i prosvjetljavanje same duše ikonopisca u lik svetitelja i samu ikonu prosvjetljava i plemeni - rekao predsjednik bilećke "Prosvjete" Nikola Asanović

Glas Srpske

 

Komentarišite vijest