Žele sami da zarađuju za život

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Udruženje roditelja i prijatelja djece i omladine sa poteškoćama u razvoju "Vedar osmijeh" iz Bileće za nekoliko dana počeće sa proizvodnjom rolni za fiskalne kase, a na najboljem su putu da zaposle dio svoga članstva i da se samofinansiraju od vlastitog rada.

Preko Saveza za mentalno nedovoljno razvijena lica Republike Srpske u Banjoj Luci nedavno im je pristigla mašina za izradu rolni za fiskalne kase, pa su već primili u stalni radni odnos dvoje roditelja i dvoje djece sa lakom mentalnom retardacijom..

 

- U planu je da uskoro, kada počne proizvodnja, primimo u radni odnos još četiri radnika, odnosno četvoro roditelja i četiri naša odrasla člana sa lakšom mentalnom retardacijom. Za svu ostalu djecu i omladinu, naše članove, pripremamo uslove za boravak u okviru Dnevnog centra koji je u izgradnji - ističe predsjednik Udruženja Milenko Radmilović.

On naglašava da je u Udruženje upisano 42 djece i omladine, ali da u toj opštini ima još roditelja čija djeca imaju poteškoće u razvoju, ali se nisu upisali u Udruženje.

Udruženje je osnovano 2004. godine sa osnovnim ciljem da pruži pomoć djeci i omladini sa različitim stepenom posebnih potreba. Zbog toga su se angažovali oko izgradnje Dnevnog centra, koji bi trebalo da bude otvoren u maju ove godine.

- Adaptacija prostorija je u završnoj fazi, a ukupno se adaptira 180 kvadrata u nekadašnjem vojnom samačkom hotelu zvanom "Bećaruša". Tu će, pored radnih prostorija za proizvodnju papirne galanterije, imati i prostor za dnevni boravak djece i omladine sa poteškoćama u razvoju, zatim kancelarijski prostor, čajnu kuhinju i radionicu za izradu ručnih radova i ukrasnih predmeta - rekao je Milenko Radmilović.

On je dodao da će u adaptaciju prostora biti uloženo oko 50.000 maraka, a donacije i donatori su sa raznih strana. Da bi pojeftinili adaptaciju roditelji su najveći dio posla obavili sami.

Cilj

U Udruženju "Vedar osmijeh" ističu da je krajnji cilj imaju ukupno 14 stalno zaposlenih, prvenstveno njihovih članova-roditelja i djece i omladine sa posebnim potrebama.

Glas Srpske - Š. Aleksić

Komentarišite vijest