Traže odštetu od šest miliona KM

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Opština Bileća ne odustaje od zahtjeva za preispitivanje pravednosti i autentičnosti tumačenja Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje struje, tvrdeći i dalje da preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" oštećuje Bileću u korist Trebinja.

- Taj zakon u HET-u tumače tako da favorizuju Trebinje, a oštećuju Bileću. Dvije trećine ukupne površine vještačkih jezera u Hercegovini su na teritoriji opštine Bileća, ali i pored toga Trebinje dobija veću odštetu - istakao je poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini RS Radovan Vuković iz Bileće.

Dodao je da je tako u protekle dvije godine po kvadratnom metru potopljenog zemljišta Trebinju plaćano 46, a Bileći samo šest feninga odštete...

 - Po osnovu pogrešnog tumačenja zakona od 2003. do kraja 2008. godine, Bileća je oštećena za cijelih 5.993.241 marku - istakao je Vuković.

Ono je ovo pitanje pokrenuo i na jednom od skupštinskih zasjedanja, ističući da je zakon u tom pogledu jasan, ali se krivo tumači u preduzeću "Hidroelektrane na Trebišnjici".

Naglasio je da je Zakonodavni odbor Narodne skupštine Republike Srpske uveo u proceduru zaključke sa sjednice Skupštine opštine Bileća o toj problematici i nada se da će sve uskoro biti riješeno i zakonski propisi iz te oblasti protumačeni na pravi način.

U "Hidroelektranama na Trebišnjici" nisu željeli da komentarišu ove navode.

Rješenje

Upravo zbog nesporazuma 2003. godine pronađeno je zakonsko rješenje da se odšteta ne plaća po kvadratnom metru potopljene površine, nego na osnovu proizvodnje električne energije, po cijeni 0,005 maraka za kilovat-čas, ali problem  nije riješen.

 

glas srpske - š.a.

Komentarišite vijest