Na ljeto svi dobijaju krov nad glavim

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Bileća - U 27 opština u Republici Srpskoj, tokom ove godine biće završena izgradnja ukupno 97 kuća namijenjenih porodicama sa četvoro i više djece, potvrđeno je u republičkom Udruženju roditelja sa četvoro i više djece sa sjedištem u Bileći.

Gradnja kuća u nekoliko opština je već završena, a većina je u poodmakloj fazi, pa se očekuje da će porodice kojima su namijenjene imati krov nad glavom već narednog ljeta, odnosno u julu do kada je rok izgradnje. Nije riječ o montažnim objektima nego o kućama građenim od čvrstoga materijala.

Radi se o tipskim objektima i svaki će imati po 112 metara kvadratnih korisne površine, što znači da će višečlane porodice imati dovoljno prostora za život i rad. Većina tih porodica su slabog imovnog stanja i trenutno stanuju u stiješnjenim i neuslovnim prostorima...

Riječ je o akciji koju je pokrenulo Udruženje porodica sa četvoro i više djece Republike Srpske sa sjedištem u Bileći, gdje je prvo i osnovano udruženje te vrste u Srpskoj, a potom i u najvećem broju ostalih gradova. Vlada Republike Srpske je prihvatila njihovu inicijativu i obezbijedila sredstva za izgradnju, dok je ukupno 27 opština, koje su prihvatile da se uključe u akciju, obezbijedile zemljište, infrastrukturu i sredstva za izgradnju temelja.

- U Srpcu i Kostajnici kuće su već završene. Od ostalih opština najviše ih se pravi u Bijeljini i Banjoj Luci po osam, a u Bileći pet. Izgradnja svake od tih kuća koštaće oko 90.000 maraka. Pri tome Vlada Republike Srpske obezbjeđuje oko 80 odsto, a opštine oko 20 odsto potrebnih sredstava. Na ovaj način Vlada i opštine koje su se uključile u akciju daju podršku i borbi za povećanje broja stanovnika u našoj Republici, gdje je posljednjih godina natalitet u padu - ističe predsjednik republičkog Udruženja roditelja sa četvoro i više djece, Žarko Arsić.

Dogradnja

Žarko Arsić je istakao da je u planu i projekat dogradnje i adaptacije stanova i kuća za višečlane porodice, za što takođe imaju podršku Vlade Republike Srpske, a njegova realizacija uslijediće najvjerovatnije odmah po završetku izgradnje 97 kuća.

Glas Srpske

 

Komentarišite vijest