Danas u svim gradovima RS protesti zbog Lajčakove odluke

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
U organizaciji Srpskog pokreta nevladinih organizacija (SPONA) danas je u svim gradovima Republike Srpske održan protest u znak protivljenja posljednjim odlukama visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka. Kako su najavili, mirni prosvjed će se u ponedjeljak u Banja Luci održati u 14.00 sati na Trgu Krajine, dok će u ostalim gradovima i općinama u RS-u početi u 12.00 sati.

Branislav Dukić, predsjedavajući SPONA-e je kazao da bi prihvaćanje Lajčakovih odluka "moglo da dovedu do unitarizacije BiH", te je pozvao građane na prosvjede, kako tvrde, kako bi se izrazilo protivljenje odlukama visokog predstavnika.

Dukić je kazao da su na prosvjede pozvani i lideri političkih stranaka iz RS-a i zastupnici, "koji bi svojim prisustvom trebalo da pokažu jedinstvo u odbrani RS-a".

Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS, rekao je da Lajčak svojim potezima nastoji da osiguraju formalno-pravnu pretpostavku da zajednički organi i institucije vlasti BiH mogu da funkcioniraju bez predstavnika srpskog naroda iz RS-u.

Osim predstavnika boračkih kategorija u RS-u, podršku prosvjedima najavila je i Studentska unija RS-a, brojne druge nevladine organizacije, poduzeća, sindikati, a i druga preduzeća.

Komentarišite vijest