Jedini posjetioci muzeja domaće životinje

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 

Nekadašnja zgrada Zavičajnog muzeja na obali Bilećkog jezera u Bileći odavno je ničija briga, a tamo gdje su nekada bili eksponati već godinama ulaze ovce i goveda skrivajući se od vrućine.

Nesavjesni Bilećani muzej su, uoči samog izbijanja posljednjeg rata, obili i opljačkali. Odneseni su ili uništeni brojni eksponati, poharana zbirka o koncentracionom logoru u Bileći, u kome su 1940. godine boravili istaknuti komunisti i druga lica koja su bila protiv tadašnjih vlasti...

 

Čim je rat počeo, zabilježena je nova provala u muzej, koji je tom prilikom i zapaljen. Izgorjela je drvena građa, a sačuvani su samo zidovi i kameni krov izgrađen u stilu stare hercegovačke kuće.

Od tada muzejska zgrada je postala omiljeno svratište ovaca i krava, pogotovo u proljećnom i ljetnom periodu. Na njenom podu je sloj stajskog đubriva debljine tridesetak centimetara, ali stočari, čija stada u njemu planduju, ga ne koriste.

Predsjednik novoosnovanog Zavičajnog kluba "Osvit" u Bileći Miodrag Hrnjez smatra da je zgrada bivšeg muzeja kao poručena za njih.

- Pripremili smo pozorišni komad "Sjednik", koji govori o životu na hercegovačkom selu od prije 50 i više godina i već je doživio, za kratko vrijeme, sedam izvođenja u Bileći i ostalim hercegovačkim mjestima - rekao je Hrnjez.

On je dodao da su sakupili mnogo starih stvari muzejske vrijednosti, koje su im bile potrebne za opremanje scene.

- Došli smo na ideju da osnujemo zavičajnu zbirku. Za to nam, međutim, nedostaje prostor, a bivši muzej je kao poručen ne samo za zbirku nego i za pozorišne probe i za rad ostalih sekcija koje smo osnovali, ali i za redakciju lokalnog časopisa "Osvit", čiji prvi broj izlazi ovih dana - istakao je Hrnjez.

Za realizaciju te ideje potrebna su, međutim, velika sredstva sa kojima Zavičajni klub "Osvit" naravno ne raspolaže, ali ni siromašna opština Bileća.

Na muzejski krov se često penju djeca, ne vodeći računa da on može da se sruši jer je izgorjela sva drvna konstrukcija koja ga je činila stabilnim, a tanka betonska ploča, koja se oslanjala na nju, oštećena je u požaru.

 

Š. Aleksić - Glas Srpske 

Komentarišite vijest