Fudbaler postao uspješan ovčar

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

U vrijeme kada svi odlaze u grad napuštajući rodna sela koja ostaju pusta, priča Bilećanina Željka Ivkovića, sa suprotnim smjerom, zvuči pomalo nestvarno.

On je vjerovatno jedini Hercegovac, koji je rođen i odrastao u gradu, a otišao da živi na selo da postane uspješan farmer, tačnije ovčar. Da sve bude zanimljivije, Željko je bivši uspješni fudbaler koji je pet-šest godina bio prvi golman bilećkog "Hercegovca".

- Osjetio sam sve čari života na asfaltu, ali sada znam da je mnogo ljepše buditi se uz cvrkut ptica i hodati po netaknutoj prirodi za stadom, nego slušati zvuk automobila i po kafićima voditi isprazne razgovore - priča Željko...

Fudbalsku karijeru prekinuo je i među prvima pošao na ratište. Tamo je i ranjen, pa je danas invalid šeste kategorije. Kad se rat završio, valjalo je početi novi život. Bio je zaposlen u jednom trgovačkom preduzeću, u kojem nije bilo ni posla ni plate. Poslije rata i ranjavanja i fudbalska karijera bila je završena, pa je, želeći da i dalje ostane prisutan na terenu, položio ispit za fudbalskog sudiju.

- Pokazalo se, međutim, da više nisam sposoban da ispunjavam normu u pogledu fizičke spremnosti, jer je ranjavanje ostavilo posljedice. Potom sam se oženio i tek tada se zapitao - od čega da se živi? - rekao je Ivković.

Potpuno propala privreda nije nudila ni minimum šanse za posao i zaradu. Tada se dosjetio i pozajmio novac za kupovinu petnaestak ovaca i nešto manje koza.

- Tako sam se i našao u očevom rodnom selu Podgorje, u staroj kući pokojnog djeda Obrada. Nešto kasnije dobio sam i povoljan opštinski kredit od 20.000 maraka, a i država mi je u međuvremenu - premijom, pomogla sa bespovratnih, oko 8.000 maraka. Tako sam grad zamijenio selom - naglasio je Ivković.

Danas je ugledan dobrostojeći farmer sa stadom od oko 250 ovaca i jagnjadi, a ima i nešto koza. Veli da mu je čist godišnji prihod od 25.000 do 30.000 maraka. Željko ima i odlične ovčarske pse šarplanince, koji mu pomažu da stado odbrani od vukova, a bavi se i prodajom rasne štenadi.

Turizam

Željko Ivković kaže da ima želju da počne sa bavljenjem seoskim turizmom.

- Koji zapadnjak ne bi volio da vidi i da osjeti nekadašnji zdrav način sticanja za život u hercegovačkom selu, poput vršidbe sa konjima, sijanja žita i drugo - rekao je Ivković.

Sa njim u Podgorju su i supruga Rada, šestogodišnji sin Ratko i dvogodišnja kćerka Marija.

 Glas Srpske (Šćepan Aleksić)

Komentarišite vijest