Bijela kuga - već zakucala na vrata

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

U posljednjih desetak godina u bilećkoj opštini rađe se sve manje djece, a podaci, sa kojima raspolaže Centar za socijalni rad, više su nego alarmantni. Tako je tokom 2007. godine u toj opštini, sa kako se procjenjuje više od 14.000 stanovnika, rođeno svega 69 djece, što je, kako se vjeruje, manje nego ikada u proteklih nekoliko stoljeća.

Procjenjuje se da se djece rađa manje nego ikada zbog toga što mladi masovno odlaze sa tog područja jer nemaju gdje da se zaposle, pošto je cjelokupna predratna privreda posrnula. Od onih koji tu ostanu mnogi se, upravo zbog tog razloga, ne odlučuju za brak...

 

Tokom prošle godine stanje u tom pogledu se neznatno popravilo jer su rođene 82 bebe. Ako se zna da se, do prije petnaestak godina u toj opštini godišnje rađalo i do 280 beba stiče se potpuna slika o kakvom drastičnom padu nataliteta je riječ. Primjera radi 1996. godine rođeno je 270 beba, a prije pedeset godina ta cifra bila je dvostruko veća.

U Centru za socijalni rad ističu da je za svaku novorođenu bebu isplaćena novčana naknada, zahvaljujući Fondu dječije zaštite i Vladi Republike Srpske, pa otuda i imaju precizne podatke o broju novorođenčadi. Među 82 novorođenčadi koja su na svijet došla tokom prošle godine, za desetoro je isplaćeno po 600 maraka jer su rođena kao treće po redu dijete u porodici, a šestoro kao četvrto, pa im je isplaćeno po 800 maraka. Prema odluci Vlade Republike Srpske svim ostalim isplaćeno je po 300 maraka.

Seoske škole

Prva posljedica niskog nataliteta vjerovatno će biti skoro zatvaranje većine od pet preostalih područnih seoskih odjeljenja, koja posluju u sastavu dvije bilećke centralne osnovne škole. Ista sudbina, za pet-šest godina, vjerovatno čeka i jednu od dvije centralne osnovne škole u gradu, ako natalitet ne krene uzlaznom linijom.

Autor: Šćepan Aleksić

 

Komentarišite vijest