Bez posla ostalo više od 840 ljudi

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Na području osam opština Hercegovine u prva četiri mjeseca ove godine bez posla je ostalo 839 lica, što je za tridesetak manje u odnosu na isti period prošle godine. Ovo je rekao direktor trebinjske Filijale za zapošljavanje Vaso Kučinar.

- U prva četiri mjeseca u Trebinjskoj Filijali evidentirano je 1.297 novoprijavljenih lica, od kojih je 458 onih koji po prvi put traže posao, tako da se trenutno na evidenciji ove filijale, koja obuhvata opštine Trebinje, Bileću, Gacko, Ljubinje, Berkoviće, Nevesinje, Kalinovik i Foču, nalaze 14.293 nezaposlena lica, odnosno 421 manje u odnosu na isti period prošle godine - istakao je Kučinar...

On je dodao da je zbog stečaja u tri trebinjske firme na Biro prijavljeno pedesetak radnika, a zbog stečaja u dvije Bilećke firme 27 radnika.

Prema njegovim riječima na birou u Trebinju se nalazi i jedan doktor biologije i četiri magistra u Bileći.

Kučinar napominje da su deficitarna zanimanja inženjeri tehničkih nauka, doktori veterine i farmaceuti, dok su najmanje traženi ekonomisti, pravnici i oni sa završenim fakultetom za menadžment.

- Nadam se da će potpisivanje protokola o saradnji predstavnika Zavoda za zapošljavanje RS i Crne Gore, koji bi trebalo da bude potpisan narednih dana, omogućiti zaposlenje većem broju nezaposlenih lica iz RS na sezonske poslove u Crnoj Gori. Već smo kontaktirali neke nezaposlene, a pedesetak ljudi, uglavnom visokoobrazovanih, zainteresovano je da radi u susjednoj državi,  tako da ćemo njihove karakteristike dostaviti direktno poslodavcima ili Crnogorskom zavodu za zapošljavanje - naglasio je Kučinar.

Zaposleno 522 lica

Kučinar je istakao da je od početka godine zaposleno 522 ljudi, što je za oko 70 osoba manje nego u istom periodu lani.

- Programom zapošljavanja pripravnika, koji je Vlada RS finansirala sa 60 odsto od septembra prošle godine, zaposleno je 170 lica - kaže Kučinar.

R. Miljanović - GS

Komentarišite vijest