Opismenili 30 generacija đaka

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Davorka Đogo, Koviljka Uljarević i Milorad Bajović punih četrdeset godina su opismenjavali đake, a nedavno su ih njihovi učenici i radne kolege iz Osnovne škole "Petar Drugi Petrović Njegoš" u Bileći ispratili u zasluženu penziju.

Tim povodom u školi je priređena svečanost na kojoj su ovim budućim penzionerima uručeni pokloni, a riječi hvale uputili su im učenici posljednje generacije koju su vodili, radne kolege i direktor te školske ustanove Milan Ilić.

- Riječ je o troje predanih radnika, učitelja koje će đaci mnogih generacija pamtiti po tome što su ih naučili da čitaju i pišu, da računaju, ali i da savladaju druga osnovna životna saznanja. Oni su svoj posao radili s ljubavlju...

 Njihovi učenici, od kojih su danas mnogi poznati i priznati stručnjaci u raznim oblastima, puno im duguju - ističe direktor Milan Ilić.

Učitelj Milorad Bajović je rekao da je četrdeset godina proletjelo za tren.

- Kako i ne bi kada sam cijeli radni vijek imao priliku svakodnevno da se družim sa djecom, a od njih niko nije ni veseliji ni bezbrižniji ni bezazleniji. Doduše nije ih lako izvoditi na pravi put, ali jeste lijepo. Meni je zadovoljstvo što su svi moji đaci iz prethodnih generacija pronašli svoj put i shvatili da bez obrazovanja nema budućnosti - rekao je Bajović.

On je cijeli radni vijek od 40 godina proveo u područnom školskom odjeljenju u rodnom selu Baljci. Ono što ga brine je činjenica da se broj đaka u školi u Baljcima iz godine u godinu stalno smanjivao, a sada joj prijeti zatvaranje.

Koviljka Uljarević u penziju odlazi sa 59 godina. Počela je da radi odmah poslije srednje učiteljske škole. Davorka Đogo je prije rata radila u Stocu, a 1992. godine stigla u Bileću.         Ne žale troje dugogodišnjih učitelja što im je radni vijek protekao u opismenjavanju i vaspitavanju najmlađih. Smatraju da su radili društveno veoma odgovoran i koristan posao. Jedino što baca sjenku na ovaj časni poziv i čini tužnim ljude koji su pošteno i odgovorno radili cijelog radnog vijeka je mala penzija.

Kolege

Koliko su đaci voljeli svoje učiteljice Davorku, Koviljku i učitelja Milorada najbolje pokazuje činjenica što su neki učenici pošli njihovim stopama. Mnogi su iz prve generacije kasnije postali njihove dugogodišnje radne kolege poput nastavnika istorije u istoj školi Miloša Kulaša. On i brojni drugi njihovi učenici danas imaju po 50 ili više godina.

Šćepan Aleksić - GS

Komentarišite vijest