Zeleno svjetlo za izgradnju cementare

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Skupština opštine Bileća donijela je odluku o izuzimanju zemljišta za izgradnju cementare na lokalitetu Krivača oko 12 kilometara od toga grada prema Gacku.

Protiv takvog rješenja bili su odbornici iz reda opozicije koji ne vjeruju predstavnicima italijanske firme "Kalme" iz Katanzara, koja namjerava da gradi cementaru kod Bileće. Predstavnici italijanske firme su, naime, prilikom predstavljanja projekta na sjednici bilećkog parlamenta, prije tri mjeseca, naveli da je riječ o najsavremenijoj tehnologiji, koja ne zagađuje okolinu jer se tu ne bi radio proces pečenja cementa...

Osnovna sirovina za proizvodnju cementa takozvani klinkeri, dopremala bi se iz Italije, Egipta, Ukrajine ili Rusije, preko luke Ploče u Hrvatskoj, dok bi se laporac koristio sa naših prostora, kao i pepeo nastao sagorijevanjem uglja u termoelektrani "Gacko".

Odbornici iz reda opozicije se pribojavaju da je riječ o prljavoj tehnologiji koja će zagaditi ne samo okolna sela nego i Bileću, zbog čega su i bili protiv.

Italijani tvrde da su se odlučili da Bileći ponude izgradnju cementare zbog jeftine radne snage i činjenice da u krugu od oko 300 kilometara ona nigdje ne postoji.

Planirana investicija, kako su naglasili predstavnici italijanske firme "Kalme" prilikom predstavljanja projekta, je oko 18 miliona evra, a sa gradnjom bi se počelo odmah po pribavljanju potrebnih odobrenja i dozvola. Planirano je da izgradnja cementare traje oko godinu.

Radnici

U cementari bi se u procesu proizvodnje zaposlilo od 40 do 50 radnika, a vjerovatno da bi ih još toliko bilo angažovano na dopremanju klinkera iz luke Ploče, pepela iz Gacka i laporca.

Glas Srpske - Šćepan Aleksić

 

Komentarišite vijest