Bilećani ponosni na oskarovca

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Mještani sela Podosoje, ali i ostali Bilećani ponosni su što je slavni holivudski glumac Karl Malden, odnosno Mladen Sekulović, što mu je pravo ime, potekao iz tog kraja, pa kameni spomenik ispod kojeg počivaju njegovi preci redovno održavaju urednim, iako nagrađeni oskarovac nikada na to područje nogom nije kročio.

Mladen je sin Petra Sekulovića, srpskog iseljenika u Ameriku, a ime je promijenio zbog glumačkog poziva. Međutim, srpskog porijekla se nikada nije odrekao. "Oskara" za sporednu ulogu u legendarnom filmskom klasiku "Tramvaj zvani čežnja" je dobio još 1951. godine, a tri godine kasnije bio je nominovan za istu nagradu u filmu "Na dokovima Nju Jorka"...

"Iako nikada nije dolazio u kraj iz kojeg potiče, a mala je vjerovatnoća da će sa svojih 97 godina ikada i doći, Karl Malden je održavao vezu sa zavičajem, tako da je i meni, koji sam o njemu nekada pisao, čak slao i svoje knjige", priča nam bilećki novinar Mišo Kisić.

Pošto u Bileći nema turističke organizacije, gosti u ovom gradu podatke o holivudskom glumcu i njegovim precima čuju od samih stanovnika.

Kisić takođe često odvede nekog znatiželjnika da zapali svijeću na spomenik predaka čuvenog glumca, smještenog u porti podosojanskog hrama, na kojem se još sasvim jasno mogu pročitati umrli članovi porodice Sekulović, među kojima je isklesano i ime Mitra Sekulovića, djeda Karla Maldena.

Sekulovići, od kojih su, kako kažu stari Bilećani, u ovom gradiću bile dvije porodice, krojačka i obućarska, raselili su se i izumrli, tako da danas u Bileći ne živi niko od njihovih potomaka, ali sjećanje na te porodice traje.

Kisić ističe da je od glumca svojevremeno dobio i njegovu memoarsku knjigu "Kako sam počeo", u kojoj, ponosan na svoje bilećko porijeklo, piše kako mu je otac Petar, koji je u Ameriku doselio sa 16 godina, stalno govorio da nikada neće biti dobar Amerikanac ako ne bude i dobar Srbin.

 Kasnije će Maldenove kolege svjedočiti o tome da bi se, kada na snimanju napravi grešku, lupio dlanom po čelu i prokomentarisao "nešto nerazumljivo na svom srpskom jeziku".

"Sekuloviću, opet si pogriješio", preveo bi im Malden šta je tada rekao.

Stariji Bilećani nam pričaju da je Maldenov otac Petar Sekulović nedugo po dolasku u Ameriku postao jedan od predvodnika srpske zajednice u Čikagu i jedan od pomagača osnivanja hora "Branko Radičević" u ovom gradu. On je sina od malih nogu učio pravoslavnoj vjeri, slaveći, kako piše u memoarima čuvenog glumca, krsnu slavu Svetoga Georgija, po kojem ime nosi hram u Podosoju.

Karl Malden je bio prvi Sekulović rođen u Americi, da bi njegova majka, inače rodom Čehinja, kasnije rodila još dva sina.

"Moje ime Mladen bilo je preveliki zalogaj za Amerikance, u čijem engleskom jeziku ML kao zvuk čak i ne postoji, pa sam kao glumac ime promijenio u Karl Malden", piše u njegovim memoarima.

Iako s bogatom holivudskom karijerom, u kojoj je snimio 65 filmova, Karl Malden je, kako to Bilećani vole i danas da kažu, ostao pravi Hercegovac koji se u dobru ne osili, pa je i sa suprugom u braku više od 60 godina, s kojom ima dvije kćerke.

"Njegova duboka starost je takođe dokaz o hercegovačkom porijeklu", ističu mještani Podosoja.

Oni skloniji stihu ispjevali su njemu i Dušanu Vukotiću, dobitniku "Oskara" za animirani film "Surogat" iz 1962. godine, takođe porijeklom iz ovog kraja, pjesmu: "Bileća je varošica mala, ali je dosad dva 'Oskara' dala, Vukotića i Sekulovića."

Vesna Duka  - Nezavisne

Komentarišite vijest