Ne daju Italijanima da grade cementaru

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Više od 400 stanovnika mjesne zajednice Plana i sela Bogdašići i Bijela Rudina, koja pripadaju mjesnoj zajednici Bileća, okupili su se juče na centralnom bilećkom trgu da bi mirnim protestom izrazili svoje neslaganje u vezi sa planiranom izgradnjom cementare.

Okupljenim građanima se najprije obratio predsjednik mjesne zajednice Plana Veljko Samardžić, koja je, zajedno sa Udruženjem poljoprivrednika iz tog mjesta, organizovala protestno okupljanje.

Izgradnja cementare planirana je u mjestu Krivača u toj mjesnoj zajednici, oko 12 kilometara od Bileće prema Gacku, a stanovnici okolnih sela boje se zagađenja uprkos najavama predstavnika italijanske firme "Kalme", koja želi da izgradi cementaru i opštine Bileća, da je riječ o ekološki čistoj tehnologiji...

Protestno okupljanje uslijedilo je nakon što je, na posljednjoj sjednici bilećkog opštinskog parlamenta, prije sedam dana, izglasano pozitivno mišljenje o izgradnji fabrike cementa.

- Ne radi se o političkom djelovanju, nego o egzistencijalnom problemu koji nije samo naš nego i svih stanovnika opštine Bileća. Rukovodstvo Bileće priča o Evropi, a ne pridržavaju se evropske povelje o lokalnoj samoupravi u kojoj, između ostalog, stoji da lokalna samouprava ima diskreciono pravo odlučivanja uz uvažavanje interesa lokalnog stanovništva - rekao je profesor bilećkog Srednjoškolskog centra i stanovnik mjesne zajednice Plana Dragiša Uljarević.

On je naglasio da mještane uzalud ubjeđuju da je riječ o čistoj tehnologiji jer je "istina drugačija".

- Evropa izvozi prljavu tehnologiju u zemlje tranzicije, a ubijeđen sam da opštinsko rukovodstvo zna da su cementara, krečana i slične fabrike sinonimi za ekološku katastrofu i da je, prije davanja odobrenja za izgradnju, bilo potrebno napraviti elaborat o ekološkoj sigurnosti - naglasio je Dragiša Uljarević.

Radnici

Cementara bi se gradila na površini od 68.990 kvadrata i u početku zapošljavala bi 50 radnika, a poslije još toliko. Cementara bi proizvodila 500.000 tona cementa godišnje, a Italijani su najavili da bi u njenu izgradnju uložili oko 18 miliona evra.

Šćepan Aleksić -GS

 

Komentarišite vijest