Tačka na otimačinu

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

U nekada uspješnom preduzeću "Žitoprodukt" otpočeo je stečajni postupak, a nešto više od 50 radnika, koliko ih je još preostalo, našlo se na Birou za zapošljavanje.

Sunovrat tog preduzeća, koje je uoči rata imalo nešto više od 200 zaposlenih i snabdijevalo pekarskim proizvodima, brašnom i stočnom hranom područje Hercegovine i dio Crne Gore i Hrvatske, krenuo je još početkom devedesetih godina prošlog vijeka. Poslijeratni pokušaji da se preduzeće vrati na bivšu stazu uspjeha nisu dali očekivani rezultat, pa je još 1999. godine obustavljena proizvodnja.

Prema riječima stečajnog upravnika Slavka Ilića, u posljednjih pet godina ovo, nekada strateško preduzeće bivše Jugoslavije, nije imalo čak ni stražarsku službu, pa je bilo prepušteno potpunoj "otimačini neodgovornih"...

 - Kroz otvorene kapije "Žitoprodukta" ulazio je ko je htio, obijao vrata i odnosio šta je želio. Tako su hale "Žitoprodukta" praktično ispražnjene - naglasio je Ilić.

Trenutno još nije poznato ni kolika su ukupna dugovanja ovog preduzeća, a prema riječima zaposlenih, preduzeće je, prije pokretanja stečaja, potraživalo veći iznos novca od poslovnih partnera.

- Za sada nema ni govora o ponovnom pokretanju proizvodnje, ali je važno da stražarska služba ponovo funkcioniše i da je stavljena tačka na pljačku i otimačinu. Oprema je zastarjela i pokradena, pa će to predstavljati prepreku za pokretanje proizvodnje. Radnicima je nepovezan radni staž od 1999. godine. O tome šta će se dalje događati znaće se, međutim, tek poslije 24. juna ove godine, kada je u Osnovnom sudu u Trebinju zakazano ispitno ročište - istakao je Slavko Ilić.

U "Žitoproduktu" se prije rata godišnje mljelo više od 10.000 tona žita i proizvodilo oko 8.000 tona stočne hrane i oko 1.500 tona pekarskih proizvoda.

Bivši radnici

Bivši radnici nadu polažu u Vladu Republike Srpske i vjeruju se da će, uz njihovu pomoć, biti pokrenute makar proizvodne linije za koje nisu potrebna prevelika ulaganja, što bi bio prvi korak vraćanja u život preduzeća osnovanog prije punih 55 godina.

Šćepan Aleksić - Glas Srpske

Komentarišite vijest