Održan tradicionalni Trojčidanski sabor

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Minulog vikenda, na praznik silaska Sv. Duha na Apostole, u našem drevnom hercegovačkom manastiru Dobrićevu, tradicionalno, održan je Trojčindanski sabor. Ovo je po redu trinaesti sabor, koji je, kako je poznato obnovio visokoprepodobni iguman manastira Dobrićevo arhimandrit o. Simeon (Biberdžić).


Veliko saborno veselje je počelo u subotu u 17 časova prazničkim večernjim bogosluženjem, a zatim je u ime preosvećenog Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog G.Grigorija sabor otvorio prepodobni iguman Simeon riječima:" U ime Oca i Sina i Svetoga Duha Amin! Sveti Sava kada je stvarao Srpsku Crkvu počinjao je sa molitvom, pa evo to činim i ja ovoga momenta...

 Draga braćo i sestre, gospodine načelniče, gospodine pukovniče i ostali evo i ove godine dočekah da s vama zajedno proslavim ovaj 13. dobrićevski sabor. Pred oči mi izlaze slike prvoga sabora održanog ovdje pred ovim manastirom kada nas je bilo onako u malom broju. Žao mi je što ovdje sada ne mogu svoga velikoga saradnika pozdraviti profesora Branka Dželetovića, koji mi je mnogo pomogao prilikom osnivanja dobrićevskog sabora. Molim se svemogućem Gospodu neka mu olakša u njegovoj bolesti i podari mu dobro zdravlje. U ime njegovog preosveštenstva Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog G Grigorija, Episkopa Atanasija i u svoje lično ime srdačno vam čestitam braćo i sestre ovaj veliki praznik i želim svako dobro od Gospoda, izobilje zdravlja i duhovne radosti. Dobro došli u ovu svetu našu obitelj. Živili na mnogaja ljeta."

Nakon blagoslova o. Simeona slavlje se nastavilo kulturno-umjetničkim programom koji je pripremilo KPD „Prosvjeta" iz Bileće igrom, pjesmom i druženjem, a sve u skladu sa našim narodnim običajima.

Nedeljni program, na sam dan praznika, je počeo Sv. Liturgijom kojom je načalstvovao arhim. o. Simeon, a sasluživali su trebinjski sveštenici o. Nikica i o. Dražen. Liturgiji je prisustvovao veliki broj vjernika iz Bileće, Trebinja, ostalih djelova Bosne i Hercegovine, kao i Crne Gore i Srbije. Načelnik opštine Bileća dr. Slavko Bekan uveličao je svojim prisustvom i praznično večernje bogosluženje u subotu, kao i nedeljnu Sv Liturgiju. Posebnu radost na bogosluženjima su priredila djeca  crkvenog hora "Sveti Sava" iz Bileće, koji su svojim glasom izazivala najdublja osjećanja kod vjernog naroda.

Poslije Sv. Liturgije započeo je takmičarski dio programa. Ovaj radosni praznik i ovaj dan koji nam darova Gospod ukrasio je lica prisutnih iskrenim osmjesima na licima, a ljubavlju i dobrotom u srcima.

Izvor: Eparhija zahumsko-hercegovačka

Komentarišite vijest