Umro oskarovac Karl Malden

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Američki glumac srpskog porekla Karl Malden (Mladen Sekulović) umro u 97. godini, u svom domu u Los Anđelesu. Maldenovu glumačku karijeru obeležile uloge u filmovima "Tramvaj zvani želja" i "Na dokovima Njujorka". Malden, poznat i po ulozi u televizijskoj seriji "Ulice San Franciska", preminuo je u snu u svom domu u Los Anđelesu, naveo je njegov agent Bad Mos, prenosi je Rojters.

Malden, koji je osvojio Oskara 1951. godine za ulogu u filmu "Tramvaj zvani želja", gde je glumio pored Marlona Branda, bio je lošeg zdravstvenog stanja poslednjih godina.

Drugi film, od 54 - koliko je ukupno snimio, po kome se Malden pamti je On the Waterfront, kod nas naslovljen "Na dokovima Njujorka".

Malden je pet godina bio predsednik filmske akademije u Los Anđelesu i osnivač je umetničke biblioteke na Beverli Hilsu, koja važi za jednu od najvećih u Americi...

 Svoju glumačku karijeru Malden je započeo na srpskom jeziku. Potom se seli u Čikago gde glumi u "Gudmen teatru", a zatim dvadeset godina glumi za Njujorško pozorište.

U glumačkoj industriji je proveo 61 godinu, a od 1993. godine bio je penziji. 

Malden, najstariji od trojice braće, rođen je u Indijani 22. marta 1912. godine kao Mladen Sekulović.

Njegova majka Mini, poreklom Čehinja, bila je krojačica i glumica, a otac mu je bio Petar Sekulović srpskog porekla, koji je veoma voleo muziku.

Porodica Sekulović vuče korene iz Bileće u Hercegovini.

Malden, koji je od malena govorio srpski, bio je veoma popularan u školi i zvezda košarkaškog tima. Prema njegovoj biografiji, Malden je dva puta lomio nos.

Ime u Karl Malden promenio je kada je imao 22 godine.

Često je, glumeći u filmovima ili nastupajući u televizijskim emisijima, pronalazio načine da kaže "Sekulović". Napisao knjigu "When do I start".

 

 

Komentarišite vijest