Za izgradnju zgrade opštine 2.500.000 KM

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Odbornici bilećkog opštinskog parlamenta donijeli su odluku o kreditnom zaduženju te opštine u iznosu od 2.500.000 maraka za izgradnju administrativne zgrade u ulici Kralja Aleksandra u Bileći. Tako će konačno sve opštinske službe biti na jednom mjestu umjesto u više zgrada, kao što je sada slučaj.

Računamo da će dva i po miliona maraka biti dovoljno da se izgradi prostor potreban za rad opštinske administracije. Kredit će se otplaćivati iz redovnih prihoda budžeta, i to iz dijela ostvarenog od naknade koju Bileći uplaćuje preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici, odnosno zemljišta koje su potopile vode vještačke akumulacije Bilećkog jezera - ističe predsjednik Skupštine opštine Bileća Ljubo Vuković...

Prije godinu dana izrađen je projekat za izgradnju opštinske zgrade u Bileći, a "zeleno svjetlo" za njega dao je prethodni skupštinski saziv. Čekalo se, međutim, da se pronađe izvor finansiranja, a pošto nije bilo drugog načina opština je odlučila da se kreditno zaduži.

Nova opštinska zgrada imaće 2.179 kvadrata, pa će biti dovoljno mjesta za sve opštinske službe. Zgrada će imati prizemlje i dva sprata, a sadržavaće, pored kancelarija i šalter sale, salu za sjednice, dvije manje sale za sastanke, kao i čajnu kuhinju.

Projektom je predviđeno da se postojećoj opštinskoj zgradi dozida sprat, a uz nju će biti sazidan i aneks sa kojim će biti povezana. Postojeća opštinska zgrada, sa prizemljem i spratom, biće rekonstruisana. Ona je izgrađena u vrijeme Austrougarske prije više od 100 godina i dotrajala je jer je u međuvremenu na njoj malo šta rađeno, izuzimajući neophodne popravke. Osim što je odavno postala pretijesna, zgrada je i nefunkcionalna, pa je jedino rješenje bilo da se izgrade nove prostorije.

Kredit

Riječ je o povoljnom kreditu kod koga je kamata fiksna i iznosi 5,60 odsto na godišnjem nivou, a troškovi obrade kredita iznose jedan odsto na godišnjem nivou.  Kredit će se realizovati sukcesivno sa rokom i dinamikom realizacije investicija, sa rokom otplate od 10 godina.

Šćepan Aleksić - Glas Srpske

 

Komentarišite vijest