Povoljnim kreditima do bržeg razvoja

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
BILEĆA: Za protekle nešto više od dvije godine u Bileći je dodijeljeno ukupno 256 kredita koji su u funkciji bržeg razvoja i zapošljavanja, a u tu svrhu izdvojeno je pet miliona i 532 hiljade maraka.

Kredite iz opštinskog Fonda za razvoj i zapošljavanje u toj opštini do sada je dobilo 20 pravnih lica, 30 preduzetnika i 206 pojedinaca, piše list Glas Srpske.

Riječ je o sredstvima koja ta opština dobija od preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici", iz Trebinja, na ime odštete za zemljište koje su joj potopile vode vještačke akumulacije Bilećko jezero, a prvi krediti dodijeljeni su u ljeto 2005. godine. Riječ je o veoma povoljnim kreditima sa periodom vraćanja od sedam godina i kamatnom stopom od svega jedan odsto...

Prema podacima Odbora za kontrolu i praćenje korišćenja kreditnih sredstava, dodjelom kredita do sada je zaposlenje po raznim osnovama obezbijeđeno za ukupno 276 Bilećana. Naime, svako ko preuzme kredit obavezan je da na svakih dodijeljenih 20 hiljada maraka preuzima i obavezu da sa spiska Biroa za zapošljavanje skine jedno nezaposleno lice.

- Kada se radi o fizičkim licima, koja mogu da dobiju do 20 hiljada maraka kredita, najviše je onih koji su odobrena sredstva koristila u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Među njima ima dosta stočara, koji su sredstva iskoristili za povećanje broja grla, zatim pčelara kojih je u ovom kraju sve više, ali i onih koji namjeravaju da uzgajaju povrće - istakao je zamjenik načelnika opštine Bileća Vaso Šarenac.

Od sredstava koja se sliju u bilećku opštinsku kasu iz preduzeća HET po osnovu nadoknade za korišćenje potopljenog zemljišta, prethodnih godina 70 odsto odvajalo se za podjelu kredita koji su u funkciji razvoja i zapošljavanja, a ostatak od 30 odsto za infrastrukturne objekte u toj opštini.

Prema odluci koju su odbornici opštinskog parlamenta izglasali proteklog ljeta, ubuduće će polovina sredstava biti usmjeravana za kreditiranje projekata koji su u funkciji razvoja i zapošljavanja, a ostatak će se koristiti za izgradnju infrastrukturnih objekata.

Prema istoj odluci, pravna lica mogu da preuzmu do 250 hiljada, preduzetnici do 60 hiljada, a fizička lica do 20 hiljada maraka kredita, a plasiraju se posredstvom bijeljinske "Bobar banke" - Filijala Trebinje.

Očekuje se da će uskoro početi raspodjela novih razvojnih kredita iz opštinskog Fonda za razvoj. Sredstava za raspodjelu je, međutim, manje nego prethodnih godina.

- Prema sadašnjim procjenama, Bileća će od preduzeća HET, po osnovu odštete za potopljeno zemljište, za ovu godinu prihodovati svega oko milion i 300 hiljada maraka. Prethodnih godina ta sredstva su na godišnjem nivou bila veća od dva miliona maraka - rekao je načelnik opštinskog finansijskog odjeljenja Neđo Tabaković.

S obzirom na to da se za kredite od navedenih sredstava sada odvaja samo 50 odsto, po tom osnovu obezbijediće se u te svrhe svega oko 650 hiljada maraka.

Tim sredstvima treba da se doda i oko 350 hiljada maraka od sredstava koja su ostvarena vraćanjem ranije preuzetih kredita, pa će moći da se raspodijeli nešto oko milion maraka kredita.

 

Krediti

U protekle dvije godine dodijeljeno oko 5,5 miliona maraka kredita od sredstava koje opština dobija na ime odštete za zemljište potopljeno vodama vještačke akumulacije Bilećko jezero
Struja


- Zbog dugotrajne suše, hercegovačke vještačke akumulacije bile su poluprazne i još uvijek je tako, pa je proizvodnja električne energije u hidroelektranama izgrađenim u slivu Trebišnjice ove godine znatno manja nego prethodnih. Zbog toga su i sredstva koja će opština Bileća dobiti znatno manja, jer se obračunavaju u skladu sa proizvodnjom struje - rekao je Neđo Tabaković.

(Šćepo Aleksić)

Komentarišite vijest