Netaknuta priroda mamac za turiste

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 

vrijekaObale rijeke Vrijeke, hercegovačke ponornice duge svega dva i po kilometra, sve više posjećuju slučajni putnici koji prolaze putem od Bileće prema Berkovićima i Stocu, ali i stanovnici pojedinih evropskih država, koji se namjerno zapućuju da bi nekoliko dana proveli u nenarušenom prirodnom ambijentu...

Ovih dana na njenim obalama boravili su i speleolozi iz Mađarske, koji su, između ostalog, ispitivali i jamu Sušicu iz koje u vrijeme obilnijih padavina ističu jake bujične vode. Mađarski speleolozi su u unutrašnjost zemlje išli oko 300 metara i stigli do velikog podzemnog kraškog jezera, za koje se i ranije znalo.

- Svakog ljeta sve je više stranih turista koji kampuju na izvoru Vrijeke, jer tu nema nikakvih turističkih ni smještajnih kapaciteta, a samo je iznad izvora, na putu koji tuda prolazi, jedan manji ugostiteljski objekat. Vrijeka svom svojom dužinom protiče kroz Dabarsko polje prije nego što se izgubi u ponoru Ponikva i svuda njena voda može nesmetano da se pije - ističe ribočuvar Zoran Vujović.

Stanovnici istočnohercegovačkih mjesta na njene obale stižu povremeno, ponajčešće ribolovci ili izletnici, koji najčešće nisu ni svjesni njene biserne ljepote, o kojoj najviše govore stranci koji tu stignu.

Vujović kaže da Vrijeka obiluje biljnim i životinjskim svijetom. Svakog proljeća i jeseni iz podzemnih jama i pećina u njene vode izađe endemična vrsta gaovica, nevelika, ali veoma ukusna riba. Iz nje izađu i brojne druge podzemne životinjice poput praistorijskog vodozemca tritona. Tu je i potočna pastrmka, ubačena prvi put 1954. godine, koja se odlično prilagodila, pa rakovi, vidre... Ubacivana je i kalifornijska pastrmka, a ribolovci su se u čudu pitali gdje odjednom nestane, sve dok nisu ustanovili da, kada dostigne zrelost, jednostavno posluša instinkt i nestane u jamama i pećinama tražeći mjesto za mriješćenje.

Sadržaji

Uprkos izuzetnoj prirodnoj ljepoti i nezagađenom ambijentu, još se niko nije zainteresovao za podizanje turističko-ugostiteljskih objekata, a obale rijeke održavaju jedino bilećki ribolovci.

Š. Aleksić za Glas Srpske

Komentarišite vijest