Opštinski krediti veći za 50 odsto

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

1190724288_bileca1Odlukom Skupštine opštine Bileća izmijenjeni su uslovi kreditiranja iz buyetskih sredstava, pa će ubuduće iznosi kredita koji se dodjeljuju biti u prosjeku veći za 50 odsto.

Tako će, pod istim uslovima, fizička lica, umjesto dosadašnjih maksimalnih 20.000 maraka, moći da preuzmu najviše do 30.000 maraka kredita. U toj kategoriji najviše je poljoprivrednih proizvođača, uglavnom stočara, zatim pčelara i ljudi koji se bave proizvodnjom i obradom hercegovačkog ukrasnog kamena...

Maksimalni iznos opštinskog kredita povećan je i kod pravnih lica koja su do sada mogla da preuzmu najviše do 200.000, a ubuduće će im se odobravati do 300.000 maraka.

- Svi ostali uslovi kreditiranja ostaju neizmijenjeni, pa će oni koji se odluče za kreditiranje ubuduće morati da zaposle po jednog radnika na svakih preuzetih 30.000 maraka. Do sada su, međutim, po jednog radnika morali da zaposle svi koji bi dobili 20.000 maraka kredita, odnosno 10 radnika na preuzetih 200.000 maraka kredita. To znači da se ništa ne mijenja sem iznosa kredita - ističe sekretar Skupštine opštine Bileća Radomir Albijanić.

Riječ je o sredstvima koja u buyet opštine Bileća pritiču od preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici iz Trebinja po osnovu Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa. Najveći dio vještačke akumulacije Bilećkog jezera nalazi se, naime, na teritoriji opštine Bileća po osnovu čega joj se i dodjeljuje odšteta.

Ta sredstva, međutim, prema opštinskoj odluci, mogu da se koriste jedino za kreditiranje proizvodnih programa i infrastrukturu u jednakom omjeru.

Preduzetnici

Preduzetnici sa područja Bileće, umjesto dosadašnjih maksimalnih 60.000 maraka, moći će da preuzmu najviše do 90.000 maraka opštinskog kredita.

Šćepan Aleksić - GSrpske

Komentarišite vijest