U toku sanacija krova na SŠC Bileća

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Bilećki srednjoškolski centar “Golub Kureš” sagrađen je davne 1946. godine, i od tada na krovu škole nisu izvođeni veći sanacioni radovi. Vlada Republike Srpske iz Razvojnog programa izdvojila je u maju mjesecu 120 000 maraka za radove na krovu, fasadi i prilaznim trotoarima u bilećkom srednjoškolskom centru. Preduzeće “MD” iz Nevesinja, koje je na tenderu imalo najbolju ponudu, 14-og oktobra skinulo je krov i počelo sa radovima, a baš u ovo vrijeme Hercegovinu je pogodilo jako nevrijeme i obilne padavine...

 

Najloni koji su umjesto crijepa bili postavljeni na krov nisu mogli da zadrže vodu, pa je u ponedeljak i utorak zbog bezbjednosti učenika nastava u ovoj školi bila prekinuta. “U pretprošlu subotu i nedelju naišao je jak talas nevremena praćenog obilnim padavinama i jakim vjetrom, i došlo je do prokišnjavanja na jednom dijelu krova sa kojeg je bio podignut crijep. Električne instalacije u školi urađene su prije više od 50 godina i u lošem su stanju, pa smo se bojali da zbog prokišnjavanja ne dođe do neke havarije. Odlučili smo da u ponedeljak i utorak ne izvodimo nastavu zbog bezbjednosti učenika i nastavnika, a izgubljeni časovi biće nadoknađeni u novembru i decembru mjesecu kada ćemo subotom odraditi ova dva dana. O svemu smo na vrijeme obavjestili Ministarstvo prosvjete i nadamo se da će nas vrijeme narednih dana poslužiti i da više neće biti prekida nastave. U srijedu smo ponovo počeli sa redovnom nastavom i održavanjem časova, sve je uobičajeno i osim ta dva dana više nemamo problema,” rekla je mr Mirjana Bratić, direktor Srednjoškolskog centra “Golub Kureš” u Bileći.

Neki roditelji u Bileći negodovali su proteklih dana zbog prekida nastave i postavljali su pitanje zašto se radovi na krovu nisu izvodili tokom ljetnjeg raspusta kada nije bilo nastave i kiša koje su česte u jesenjem dijelu godine. Direktorica škole Mirjana Bratić tvrdi da radovi nisu mogli ranije da počnu zbog toga što je poštovana predviđena tenderska procedura i zakonski propisi.

“Mi smo od Vlade Republike Srpske, tj od Ministarstva prosvjete i kulture dobili preko Razvojnog programa novac za sanaciju krova tek u maju mjesecu. Od tada sve smo radili predviđenom dinamikom izvođača uveli u posao i prije planiranog datuma jer su radovi trebali da počnu tek početkom novembra. Naime poslije raspisivanja tendera potrebno je da prođe vrijeme da se prikupe ponude, izabere najbolji ponuđač da se sa ostalim učesnicima tendera ostavi vrijeme da ulože žalbu i tek nakon svih tih procedura može se početi sa radovima, a uobičajeno je da to bude pola godine nakon raspisivanja tendera. Mi smo Ministarstvo upoznali sa svim aktivnostima i sve radimo uz njihovo znanje i saglasnost. Na tenderu su bila četiri ponuđača, a Komisija je utvrdila da je najbolju ponudu imalo preduzeće “MD” iz Nevesinja. Roditelji i učenici nemaju razloga za bilo kakvu zabrinutost,” kaže Mirjana Bratić .

U narednih nekoliko mjeseci biće saniran krov i fasada na školi, a biće sagrađene i nove staze i prilazi objektu koji je sagrađen 1946. godine. Opština Bileća izdvojila je novac za kupovinu i ugradnju novih gromobrana. Prošle godine Vlada je izdvojila novac za popravku bravarije, pa su stari drveni prozori zamijenjeni modernom PVC stolarijom.

Dan/TD

Komentarišite vijest