Novi zakon o saobraćaju

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Novi zakon o saobraćaju, odnosno pravilnik o polaganju vozačkih ispita koji je juče stupio na snagu, izazvao je veliku nedoumicu kod instruktora i vlasnika auto-škola i neizvesnost kod budućih kandidata.

Kako je ovim pravilnikom predviđeno da sve auto-škole moraju da se registruju i svoj rad prilagode novim propisima, zahtev za produženje dozvole za rad na području bijeljinske regije podnelo je 15 od 25 registrovanih auto-škola, rekao je za „EuroBlic“ Slobodan Vujić, sekretar Auto-moto društva „Sigurnost“ Bijeljina. Mada će broj auto-škola u Ugljeviku, Loparama i Bijeljini, području koje pokriva ovo društvo, biti smanjen, broj instruktora će ostati isti jer po novom pravilniku svaka auto-škola mora imati najmanje dva instruktora te se značajan broj njih udružio.
- Naša praksa je bila da se teoretski deo polaže svakog petka, a u proseku je na ispit izlazilo oko tridesetak kandidata. Prošlog petka na taj ispit je izašao 271 kandidat. Imajući u vidu da je novim pravilnikom regulisano da svi koji polaganje započnu do 1. novembra to učine u skladu sa starim zakonom, drastično je povećan broj zainteresovanih za polaganje vozačkih ispita. Naime, cena polaganja je udvostručena, tako da je sada za teoretsku nastavu potrebno stotinu, a za 35 časova praktične nastave oko 800 KM. Kad se tome doda i 60 KM za prijavu polaganja teoretskog i praktičnog ispita i 70 KM za ispit prve pomoći, kandidatu koji, na primer, polaže za B kategoriju potrebno je oko 1.000 KM umesto dosadašnjih 500 KM.
Vujić se nada da će novi zakon doprineti povećanju sigurnosti na putevima, ali strahuje da ni rigoroznije mere tome neće doprineti ukoliko se ne poveća saobraćajna kultura svih učesnika u saobraćaju. I budući kandidati izražavaju nezadovoljstvo drastičnim povećanjem cene polaganja vozačkog ispita. Bijeljinka Nataša Lazarević kaže da je 1.000 maraka za vozačku dozvolu previše i da to mnogi sebi neće moći priuštiti.
- To su dve prosečne plate. Plašim se da će novi zakon dovesti do toga da će polagati samo oni koji imaju para. A vozačka dozvola je danas potreba, a ne hir - kaže Nataša.
Zakonom o saobraćaju nisu zadovoljni ni vlasnici auto-škola. Dragan Vakčić, vlasnik auto-škole „Vakčić“ koja je osnovana 1995. godine, kaže da se njegova škola prilagodila novom zakonu, ali da još nije jasno kako će sve to ubuduće funkcionisati.
- Zakon i testovi za pripremu kandidata nisu odštampani. Ne znamo ni gde možemo nabaviti knjižice za kandidate. Nema ni administrativnih formulara. Rok za predaju prijava kandidata bio je 31. oktobar, ali niko nam nije saopštio kada će biti sledeće polaganje i na koji način će ono biti organizovano - kaže Vakčić i nada se da će svi ovi problemi ipak uskoro biti rešeni.
U Auto-moto društvu „Sigurnost“ Bijeljina kažu da polaganja idućeg petka neće biti i ističu da čekaju instrukcije Ministarstva prosvete i kulture RS koje će vršiti kontrolu i nadzor nad sprovođenjem propisa o osposobljavanju kandidata za vozače i polaganje vozačkog ispita.

Komentarišite vijest