Bilećko jezero turistički centar

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

jezeroBilećko jezero bi, ostvare li se planovi opštine Bileća, moglo u budućnosti da postane poznato turističko-rekreaciono i sportsko središte cijele Istočne Hercegovine.

Zavod za urbanizam i projektovanje iz Bijeljine već je izradio Nacrt regulacionog plana obale tog jezera, koji je koštao 30.000 maraka, a sredstva za to obezbijedilo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske...

Stručnjaci ovog zavoda Anđa Đujić, Slavko Lukić i Dragan Stanimirović nedavno su u Bileći učestvovali i u javnoj raspravi o tom dokumentu, koji je prethodno u opštinskim prostorijama izložen na uvid građanima.

- Planom je predviđeno uređenje obale Bilećkog jezera od Čepelice, oko četiri kilometra od Bileće, prema Trebinju, sa brojnim sadržajima. Osim uređenja plaža predviđena je izgradnja biciklističke staze sa šetalištem, trotoarima i parkinzima za automobile, a sve će biti okruženo zelenilom i drvoredima - istakla je Anđa Đujić.

Regulacionim planom predviđena je ukupna površina za uređenje od 105,1 hektara.

Opština Bileća naravno ni izdaleka ne raspolaže sa potrebnim sredstvima da bi plan u cjelini bio ostvaren. Zato očekuju da će se javiti zainteresovani poslovni ljudi koji bi gradili objekat po objekat. Bilo bi najbolje ukoliko bi se našao neko sa "dubokim džepom" ko bi prihvatio da sam finansira cjelokupnu izgradnju svega što je planirano. Ukoliko se to ne ostvari, opština Bileća će graditi najprioritetnije prema raspoloživim sredstvima, prvenstveno plaže i pristupne puteve.

Sportski tereni

U okolini jezera planirani su i brojni poslovni i sportski objekti sa svlačionicama i tuševima, pri čemu je predviđena izgradnja pet košarkaških i šest teniskih igrališta i četiri multifunkcionalna terena. Planirana je i izgradnja igrališta za djecu sa svim potrebnim sadržajima. Predviđena je i izgradnja šest splav-restorana na vodi koji bi bili međusobno povezani.

Šćepan Aleksić / Glas Srpske

Komentarišite vijest