Zemlja koja nestaje

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Stara, dobro znana hercegovačka poslovica da Hercegovina cijeli svijet naseli a sebe ne raseli, barem prema statističkim podacima, ovih posljednjih godina dolazi u pitanje. Populaciono, u istočnoj Hercegovini najzdraviji su Trebinje i Nevesinje, a najviše ozbiljnih upozorenja stiže iz Bileće.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske Ljubinje je prosječno demografski ujednačeno, mada je i tamo omjer selo-grad kritičan, na štetu sela...

- U 2008. godini u Ljubinju je rođena samo 31 beba, dok su umrle 32 odrasle osobe, a sklopljeno je samo 13 novih brakova, od toga četiri na selu. U Bileći su prošle godine rođene samo 94 bebe. Evidentan je polni nesklad 56 muških i 38 ženskih dok je iste godine smrtnost je bila znatno veća, bilo je 128 umrlih - podaci su Zavoda.

Interesantan je podatak da broj doseljenih u Bileću ne samo da nije velik 63, nego je i znatno manji od broja odseljenih stotinu ljudi.

U opštini Gacko od 75 novorođenih u 2008. godini, polni omjer je izbalansiraniji, rođeno je 45 dječaka i 35 djevojčica. Broj preminulih, u istom periodu znatno je veći umrla je 91 osoba.

U Nevesinju odnosi nisu kritični, koliko u drugim opštinama. Od 127 novorođenih, 51 je rođeno na selu, što je izuzetno pozitivan omjer za Hercegovinu dok je broj umrlih za nijansu veći 137.

U najmanjoj istočnohercegovačkoj opštini, Berkovićima, osnovni demografski trendovi su pozitivni. Prvo kako su Berkovići mala, po mnogo čemu specifična opština, 23 novorođenih tretira se da je rođeno van gradskog područja. Sklopljeno je deset brakova, a nije bilo nijednog razvoda.

U Trebinju, tokom prošle godine, više se rodilo dječaka 151, nego djevojčica 139. Broj sklopljenih brakova je nizak i ne bilježi velike oscilacije. U Trebinju se godišnje razvede od tri do osam bračnih parova, a izuzetak je samo 2005. godina kada su zabilježena 22 razvoda.

Migracije

Unutrašnje migracije Trebinju, kao i Nevesinju, idu na ruku.

Godine 2007. migracioni plus bio je 119, a 2008. malo više 133. U Trebinje je 2008. godine doselio 121 stanovnik iz Federacije BiH i 162 iz raznih dijelova Republike Srpske dok se istovremeno, u Federaciju BiH odselilo 37, a u druge opštine Srpske 115 ljudi.

Glas Srpske / R. Mijanović

Komentarišite vijest